MAG DAT: Je hondenpoep laten liggen in Tilburg?

Door Thijs Dingemans 8 februari 2019

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms weten we eigenlijk niet zo goed weten wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, MAG DAT? Met deze week: mag je je hondenpoep laten liggen in Tilburg? 

Soms lijkt het er in de stad op dat het prima is om de ontlasting van je hond te laten liggen. Als je even niet goed oplet tijdens een wandeling sta je zomaar in een dampende drol (en die is dan niet van je eigen hond). Logisch ook, want waarom zou je bukken, een zakje uit je jaszak frummelen en vervolgens die warme brei oppakken? Nou, omdat het moet! In Tilburg geldt overal opruimplicht. Bovendien zadel je je mede-Tilburger niet op met vuile schoenen en bespaar je een hoop ergernis. Van alle ergernissen in de openbare ruimte, staat hondenpoep op drie (en terecht, vinden wij).

Wat zijn de regels?

Het is dus verplicht om de poep van je hond op te ruimen. Wanneer je het toch verzuimt, kan je hier een boete van €140,- voor krijgen. Wat houdt die opruimplicht dan precies in? De eigenaar van de hond of degene die de hond onder zijn hoede heeft, mag de hond niet laten poepen op plekken die géén uitlaatstrook zijn. Doet een hond toch zijn boodschap daar, dan is de eigenaar/oppasser verplicht de poep ‘onmiddellijk’ op te ruimen. Dat geldt óók op losloopveldjes en voor geleidehonden, blijkt uit de AVP van Tilburg.

Waar mag het wel?

Ben je nu écht niet in staat te bukken voor een poepje? Dan kan je misschien zo’n opruimapparaat aanschaffen. Of je zorgt dat je naar een uitlaatstrook gaat. Daar ruimt de gemeente de poep voor je op. Op deze kaart vind je alle plekken waar honden lekker los mogen rollebollen.

Lees ook:

Honden uitlaten

Je hond uitlaten in Tilburg: dit zijn de regels

Loop jij een aantal keer per dag een rondje door Tilburg met je labrador/teckel/chihuahua? Dan is er...
poepen

MAG DAT: poepen in de bosjes?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...
honden

Hondenbelasting afschaffen: ja of nee? Dit vinden jullie!

Raad eens waar je de meeste hondenbelasting van heel Brabant betaalt... Juist ja, Tilburg! In onze s...

Meer over

Gemeente

adv.