Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: je gebruikte koffiepads bij het gft-afval gooien?

Door Rowie van der Vliet 28 september 2018

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, MAG DAT? Met deze week: mag je eigenlijk je koffiepads bij het gft-afval gooien?

Terwijl de broodrooster je brood langzaam knapperig maakt en een eitje gezellig in kokend water ligt te bubbelen, voel jij de behoefte aan een eerste kopje koffie opkomen. Je opent de Senseo en ziet het vorige koffiepad er nog in liggen. Daar sta je dan: waar moet ik dit weggooien?

Normaal gesproken

Normaal gesproken zou je een koffiefilter – zo’n ouderwets bruin puntzakje – bij het gft gooien. Ook losse drab is helemaal welkom in het kleine bakje op je aanrecht, maar wat moet je zo’n oude druipende koffiepad? Voor eens en voor altijd: die horen thuis bij het restafval en dus níet naast je bananenschil en eierschalen, zo valt te lezen op Milieucentraal.

Waarom?

In principe is een koffiepad niet zo heel anders dan een traditioneel filterzakje. Het spul laat water door, maar houdt de koffie binnenboord. Het verschil zit hem dan ook in de details: een koffiepad bestaat uit twee delen filterpapier en die zitten aan elkaar vast met kunststof. Dat lijkt nogal een futiliteit, maar als alle koffiepads gecomposteerd zouden worden zouden we onze landbouwgrond dus deels met plastic bemesten – en dat is geen goed idee.

Vraag jij je ook af of iets mag?

Ben jij benieuwd hoe het zit met bepaalde regels in Tilburg? Laat het ons weten in een reactie of mailtje en wij zoeken het voor je uit!

Lees ook:

Rode stoplicht

MAG DAT: krijg je een boete als je door rood loopt?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...
bramen

MAG DAT: Zomaar bramen plukken in de Tilburgse natuur?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...
plastic afval

Om gek van te worden: dit mag allemaal níet bij het plastic afval

Het lijkt zo simpel: je gooit al het plastic afval in de plastic afvalzak, papier en karton in de pa...

adv.