MAG DAT: je fiets op de stoep zetten?

Door Rowie van der Vliet 7 december 2018

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, MAG DAT? Deze week: mag jij je fiets op de stoep parkeren?

Je bent even op bezoek of komt zomaar iets brengen: niets zo handig als eventjes de fiets op de stoep parkeren. Handig om zo geen stukjes te hoeven lopen! Maar mag dat eigenlijk wel?

Verboden?

We pakken de Algemene Plaatselijke Verordering (APV) van Tilburg erbij. In dit document vinden we alle wetten die de gemeenteraad heeft ingevoerd. Ook vinden we een stukje over het neerzetten van een fiets. Het is verboden op of aan de weg een fiets of een bromfiets te plaatsen of te laten staan, indien daardoor overlast veroorzaakt kan worden. Maar mag het dan ook op de stoep? Deze wet geeft duidelijkheid: Het is verboden fietsen of bromfietsen onbeheerd buiten de daarvoor bestemde ruimten of plaatsen te laten staan op door het college in het belang van het uiterlijk aanzien van de gemeente, ter voorkoming of opheffing van overlast, dan wel ter voorkoming van schade aan de openbare gezondheid aangewezen plaatsen.

MAG DAT?

Mag je een fiets op de stoep parkeren? Het antwoord is nee. Rijwielen horen volgens de gemeente thuis in de blauwe parkeervlakken in het centrum, in de fietsenrekken of fietsenstallingen. Door de hele stad staan gratis fietsenstallingen, namelijk op de Heuvel, bij de Katterug, op het Pieter Vreedeplein, bij de concertzaal, in Stappegoor en Station Tilburg. Zet jij je fiets (of brommer of scooter) toch op de stoep? Dan kan iemand de Algemene Fiets Afhandel Centrale (AFAC) bellen. Zij halen je fiets op en zetten hem in het afhandelcentrum. Wil je hem terug? Dan betaal je tien euro.

Meer fietsenstallingen

Er zijn Tilburgers die graag op meer plekken hun fiets beheerd achter willen laten. Een van hen is Patricia van Opstal-Janssens, die een oproep voor meer beveiligde fietsenstallingen stuurde naar de gemeente. “Er hoeft echt geen fietsenstalling op elke hoek van de straat te komen. Als ze nu eens zouden beginnen in winkelcentra zoals het Wagnerplein en de Westermarkt. Het ziekenhuis zou ook fijn zijn.”

Lees ook:

Patricia van Opstal

Patricia heeft een oproep voor de gemeente: ‘Zorg voor meer beveiligde fietsenstallingen’

Patricia van Opstal-Janssens ziet het bijna elke dag wel voorbijkomen: wéér een bericht over een ges...
wensballon

MAG DAT: mag je in Tilburg een wensballon oplaten?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...
tina en arnold

MAG DAT: krijg je een boete als je op de stoep fietst?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...
mappen oud papier

MAG DAT: oude mappen weggooien bij het oud papier?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

Meer over

Gemeente

adv.