Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: je auto parkeren op iemand anders z’n privéterrein?

Door Noah Godefroy 13 december 2019

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, MAG DAT? Deze week: je auto parkeren op iemand anders z’n privéterrein?

Stel: je komt terug van een dag hard werken en alle parkeerplekken in de straat zijn bezet. Nadat je vier keer heen en weer bent gereden, ben je het zat. Je bent moe en wil naar huis. In de straat zie je de lege parkeerplek van de buurman. Hij heeft een eigen oprit of een stukje privéterrein voor de deur, maar parkeert zijn auto daar nooit. Je besluit je eigen auto daar neer te zetten… maar mag dit eigenlijk wel?

Toegankelijkheid

Het is eigenlijk best raar, maar wanneer er niet aangegeven wordt dat het privéterrein is, mag dit gewoon. Als het parkeerterrein vanaf de openbare weg te bereiken is, is dit terrein voor de Wegenverkeerswet een ‘voor het openbaar verkeer openstaande weg’. Het maakt hierbij niet uit of het om privé-eigendom gaat. Wil je niet dat iemand op je privéterrein parkeert, dan moet je er dus voor zorgen dat een ander er niet op kan rijden door middel van een hek, paal of andere obstakel.

Auto weg laten slepen

Mocht er dus iemand op je privéterrein staan en je hebt niet aangegeven dat het om eigen grond gaat, dan mag zo’n auto blijven staan. De politie bellen of de auto weg laten slepen heeft ook niet veel zin, want de parkeerder is gewoon rechtsgeldig.

via GIPHY

Uitzonderingen

Natuurlijk zijn er wel uitzonderingen. Zoals vermeld mag iemand niet op je privéterrein parkeren wanneer dit terrein afgesloten kan worden van de openbare weg en er aangegeven wordt dat het om een privéplek gaat. Verder mag je niet parkeren voor iemands op- en afrit, aangezien je hierdoor verhindert dat iemand op de openbare weg kan komen. Je auto voor iemand anders z’n garage zetten mag dus niet, ook niet half op de stoep of vóór de op- en afrit. Mocht dit het geval zijn, dan kan de eigenaar van het terrein de auto weg laten slepen.

Sticker verboden te parkeren

Kleine kanttekeningen: het moet wel duidelijk zijn dat het gaat om iemands op- en afrit/garage. Gewone deuren komen dus niet in aanmerking, zelfs wanneer de bewoners er een sticker met verboden te parkeren op hebben aangebracht. Borden met teksten als ‘Inrit vrijlaten’ of ‘Uitrit vrijhouden’ hebben geen enkele juridische betekenis. Wil je er dus zeker van zijn dat niemand voor je oprit of garage parkeert en gaat het om privé-eigendom? Breng dan een belemmering aan om te voorkomen dat er geparkeerd wordt.

Mocht je dit advies nu meteen willen gaan opvolgen: er is altijd nog zoiets als beleefdheid. Hou dus rekening met je medemens!

Lees ook:

Peuk Tilburg

MAG DAT: je peuk op de grond gooien in Tilburg?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...
Lantaarnpaal fiets Tilburg

MAG DAT: je fiets aan een lantaarnpaal binden?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

MAG DAT: zelf een geveltuintje in Tilburg aanleggen?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

adv.