Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: geweld gebruiken wanneer je een inbreker op heterdaad betrapt in Tilburg?

Door Rowie van der Vliet 20 september 2019

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms weten we eigenlijk niet zo goed weten wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, MAG DAT? Met deze week: mag je geweld gebruiken wanneer je een inbreker op heterdaad betrapt?

Je hoopt natuurlijk dat het jou niet overkomt, maar wat kun je doen wanneer je een inbreker op heterdaad betrapt? Mag je geweld gebruiken?

Bel de politie

Je ligt te slapen, maar schrikt wakker van een geluid in de woonkamer. Angstig sta je op en pak je het eerste ‘wapen’ dat je tegenkomt. Mag je dit gebruiken tegen de inbreker? Laten we bij het begin beginnen. Allereerst: bel de politie. Het bellen van 112 is bedoeld voor spoed. Dus niet alleen voor levensbedreigende situaties, maar ook als je getuige bent van een misdrijf of het voorbereiden van een inbraak of diefstal.

MAG DAT?

Als je een inbreker op heterdaad betrapt, mag je hem aanhouden. Maar je mag daarbij geen onnodig geweld of wapens gebruiken. Doe je dat wel, dan maak je je schuldig aan ‘eigenrichting’. Dat betekent: daders van misdrijven bestraffen zonder dat hier een rechterlijke procedure aan te pas komt. Je raadt het al: dat is strafbaar.

Tekst loopt door onder de foto

Inbreker
Foto: Pixabay

Onrechtmatige vrijheidsbeneming

Er mag dus niet meer geweld gebruikt worden dan nodig is, om de inbreker tegen te houden. Via de achterdeur vluchten of iemand opsluiten is een beter idee. Maar pas op, want voor je het weet word je beschuldigd van onrechtmatige vrijheidsbeneming.

Wapens in huis

Mag je wel een honkbalknuppel onder je bed leggen? Door je te bewapenen neem je het risico dat de situatie escaleert, dus liever niet doen. Het gevaar bestaat dat je het wapen dan te snel gaat gebruiken omdat je bang bent. Wapens in huis hebben mag sowieso niet.

Voorkomen is beter…

We hopen natuurlijk dat je nooit in zo’n situatie terechtkomt en daarom deze cliché: voorkomen is beter dan genezen. Alles goed op slot doen dus, alarmsysteem met veel herrie installeren, of een grote, blaffende hond uit het asiel halen, wil soms helpen.

Lees ook:

ingebroken tilburg

Zo vaak werd vorig jaar ingebroken in Tilburg

Het aantal woninginbraken is vorig jaar in de meeste gemeenten gedaald. In Tilburg gelukkig ook, bli...
ingebroken

In deze Tilburgse buurten wordt heel vaak ingebroken

Je wil het echt nooit meemaken, maar het gebeurt ook in Tilburg. Inbrekers hebben ook onze stad ontd...

Zoveel auto’s, brommers en motoren werden in het laatste halfjaar van 2018 in Tilburg gestolen

Het aantal gestolen brommers, auto's en motoren is in het afgelopen jaar ruim vijf procent gestegen....

Meer over

Gemeente

adv.