MAG DAT: gebruikt frituurvet weggooien bij het restafval?

Door Rowie van der Vliet 4 januari 2019

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, MAG DAT? Deze week: mag je eigenlijk gebruikt frituurvet weggooien bij het restafval?

Oliebollen, kipkrokantjes, verse friet en aardappelkroketjes… Waarschijnlijk heeft jouw frituurpan de laatste twee weken overuren gedraaid. Tijd om de frituurolie en bakvetten te vervangen. En ja, we weten het, dat is het niet het allerleukste klusje.

MAG DAT?

Ho stop! Gebruikte frituurolie gooi je niet weg bij restafval. Sinds 1 juli 2013 startte de gemeente Tilburg namelijk met het apart inzamelen van dit goedje. Voordat je de gebruikte frituurolie in de afvalbak (of nog erger: in het toilet) gooit (omdat je er héél snel van af wilt!) is het een veel beter idee om de gebruikte vetten in te leveren.

Wat moet ik doen

Heel simpel. Bewaar altijd de lege fles van de frituurolie of zonnebloemolie. Die kun je mooi gebruiken om je gebruikte en afgekoelde olie en vet in te gieten. Misschien heb je een trechter nodig, maar meestal kun je het zo in de brede opening van de plastic fles overgieten. Dit geldt ook voor olie en jus.

Lever de fles met olie hier in

Zie je ergens een gele container staan? Mooi zo! Daarin kun je een fles met frituurolie droppen. De containers met opvallende kleur vinden we bij milieustraten Albion en Hoolstraat, de KGA wagens tijdens weekmarkten en enkele supermarkten zoals Emté.

Dit gebeurt er met de ingeleverde olie en vet

De containers met het gebruikte olie en vet worden opgehaald bij de inleverpunten. Van gebruikt frituurvet en bakolie kan biobrandstof worden gemaakt. Hiermee krijgen de oliën en vetten een tweede leven en de grondstoffen worden zo gerecycled.

Lees ook:

milieustraat tilburg

Deze belangrijke veranderingen gelden vanaf nu bij de milieustraat

Als het goed is heb jij de nieuwe pas voor de milieustraat ook al binnen gehad. Bewaar 'm vooral goe...
afvalscheiden tilburg

Afvalscheiden: wat moet waar? Doe de grote indebuurt afvalquiz!

Ben jij koning(in) afvalscheiden of heb je er maar scheid (grapje, schijt) aan? Sinds begin dit jaar...
mappen oud papier

MAG DAT: oude mappen weggooien bij het oud papier?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

Meer over

Gemeente

adv.