Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: een vuurtje stoken in je tuin?

Door Rowie van der Vliet 13 september 2019

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms weten we eigenlijk niet zo goed weten wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, MAG DAT? Met deze week: mag je een vuurtje stoken in je tuin?

Wil je nog lekker buiten kunnen zitten in je tuin? Dan is een vuurkorf of kampvuur een uitkomst. Lekker marshmallows roosteren of worstjes braden. Dat een groot, open vuur maken in je achtertuin niet zo slim is, weet je natuurlijk wel. Maar een vuurkorf, mag je die wel aansteken in je Tilburgse tuin? Wij zochten het uit.

MAG DAT?

Op basis van de Algemene plaatselijke verordening van Tilburg is het verboden in de open lucht vuur aan te leggen of te stoken. Maar in de APV staat ook:

Het in het eerste lid gestelde verbod geldt niet voor zover het betreft verlichting door middel van kaarsen, fakkels en dergelijke, sfeervuren zoals terrashaarden, vuurkorven en dergelijke en vuur voor koken, bakken en braden, indien dat geen gevaar oplevert voor de omgeving.

Vuurkorf en barbecue

Een vuurkorf of tuinfakkel aansteken mag dus wel. Net als barbecueën of koken in de tuin. Er zijn wel een paar regels waar je rekening mee moet houden. En je moet ervoor zorgen dat er geen gevaar of hinder is voor de omgeving.

Overlast van rook

Dit geldt ook voor buitenkachels. Dikke rookwolken zijn dus verboden. Heb je toch overlast van de rook van de buren? Probeer het samen op te lossen of bel anders de politie. De gemeente kan trouwens wel een gebied aanwijzen waar er (tijdelijk) toch niet mag worden gebarbecued in de tuin.

Groot open vuur

Organiseer je nu toch een groot stookvuur? Bijvoorbeeld om ritueel de kerstboom te verbranden met buurtbewoners? Zorg dan even dat je uiterlijk zes weken voor het stoken van het open vuur contact hebt opgenomen bij de gemeente. Zij geven jou dan wel of geen goedkeuring.

Alleen materiaal dat bedoeld is voor verbranden

Er zijn nog meer regels: alleen materiaal dat daarvoor bedoeld is, mag worden verbrand. Let op dat het hout dat je gebruikt kurkdroog en onbehandeld is. Dan komen er minder schadelijke stoffen in de lucht en heb je minder last van rook.

Lees ook:

Afval scheiden verkeerd dikke vette boete Tilburg gele kaart

MAG DAT: Krijg je een dikke vette boete als jij je afval verkeerd scheidt?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...
satéprikkers

MAG DAT: satéprikkers bij het gft-afval gooien?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...
chipszak

MAG DAT: je lege chipszak bij het restafval gooien?

Regels zijn er genoeg, maar best wel vaak weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Da...

Meer over

Gemeente

adv.