Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: een selfie of foto maken bij een gebouw in Tilburg?

Door Rowie van der Vliet 23 oktober 2020

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af: MAG DAT? Deze keer vragen we ons af of je een selfie of foto mag maken bij een willekeurig gebouw in Tilburg.

Tilburg heeft genoeg plekjes die het goed doen op de ‘gram’. Van het kleurrijke Hall of Fame tot een voordeur met glas-in-lood waar iemand toevallig langsliep. We zien genoeg stadsgenoten shinen op Instagram. Soms poseren de inwoners dus voor willekeurige gebouwen. Maar mag dat eigenlijk wel?

MAG DAT?

Rondom fotografie zijn er een hoop regeltjes wat betreft auteursrecht. Dat geldt zeker ook voor foto’s maken in de openbare ruimte. Op auteursrecht.nl valt te lezen dat je op de openbare weg mag fotograferen. Dat geldt niet alleen voor selfies en foto’s die een Instagramhusband maakt, maar ook voor ‘gewone’ straatfotografie. Daarbij mag je zelfs andere mensen fotograferen, al is het natuurlijk wel zo netjes om hun toestemming te vragen voordat je dit doet. In een gebouw zelf gelden andere regels. Zo is het op het station is het eigenlijk verboden om foto’s te maken en moet je de eigenaar van een winkel eigenlijk ook om toestemming vragen als je daar kiekjes schiet.

Weg bij die gevel

Soms kan het toch voorkomen dat je geen foto’s mag maken voor het huis of gebouw van een ander in Tilburg. Hoe dan? Dat valt te lezen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van Tilburg. Het is namelijk verboden in, op of tegen een gevel, inclusief daarin aanwezige deuren, ramen en andere voorzieningen te hangen, zitten of liggen, voor zover daardoor overlast kan worden veroorzaakt. Stel dat je voor dé perfecte foto dus al vijf minuten tegen de gevel van een huis leunt en de bewoner zegt daar wat van, dan moet je vertrekken. Volgens het auteursrecht mag je de foto’s die je al hebt gemaakt wel plaatsen, maar de bewoner zal daar zeker niet blij mee zijn.

Lees ook:

supermarkten open eerste kerstdag

MAG DAT: boodschappen doen tijdens het kwetsbarenuurtje als je niet kwetsbaar bent?

Tijdens de persconferentie van maandag 28 september, stelde premier Rutte dat supermarkten twee uur ...
Mondkapje winkelen Tilburg

MAG DAT: zonder mondkapje naar de sportschool of winkel?

Onlangs kwam het kabinet met het dringend advies om mondkapjes te dragen op publieke ruimtes. Beteke...

MAG DAT: blijven kijken bij een ongeval in Tilburg?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

Meer over

Gemeente

adv.