Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: een parkeerplaats maken van je voortuin?

Door Thijs Dingemans 12 oktober 2018

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, MAG DAT? Met deze week: mag je eigenlijk een parkeerplaats maken van je voortuin?

Er is niets zo irritant als geen parkeerplaats vinden in de buurt van je huis. Wat zeggen we: we vinden het hier in Tilburg soms al erg genoeg dat de buurman zijn auto op ‘jouw plek’ voor de deur zet. Maar als je nu een voortuin hebt waar je niet zoveel waarde aan hecht, lijkt de oplossing misschien dichtbij: je maakt een parkeerplaats van je voortuin!

Parkeren in de voortuin

Het antwoord op deze vraag is niet zo moeilijk te raden: nee, je mag niet zomaar in je voortuin parkeren. Als je een parkeerplaats maakt van je voortuin, maak je in feite namelijk een nieuwe uitweg op de bestaande weg. Daar heb je een omgevingsvergunning voor nodig.

Gevaarlijke situaties

Als je die omgevingsvergunning aanvraagt, gaat de gemeente kijken of die nieuwe uitrit (of ook wel jouw parkeerplaats) geen gevaarlijke situaties oplevert. Ook mag jouw voortuinparkeerplaats niet ten koste gaan van een openbare parkeerplaats en ook niet van openbaar groen. En natuurlijk moet die parkeerplaats van jou passen in het bestemmingsplan.

Inritband

Kan je niet wachten om de stratenmaker de stoeprand alvast te laten vervangen voor een inritband? Het is ook verboden om zonder toestemming wijzigingen aan te brengen aan de weg. Enne, bespreek het ook even met je buren. Misschien vinden zij jouw auto in de voortuin hun uitzicht wel verpesten en heb je ineens een burenruzie aan je broek.

Lees ook:

werkbus

MAG DAT: je werkbus voor de deur van de buren parkeren?

Regels: Je houdt je er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar som...
elektrische oplaadpaal

MAG DAT: parkeren bij een oplaadpaal als je geen elektrische auto hebt?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...
Rode stoplicht

MAG DAT: krijg je een boete als je door rood loopt?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

Meer over

Gemeente

adv.