Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mag dat: een parkeerplaats maken van je voortuin?

Door Rowie van der Vliet 10 april 2020

Niets is zo irritant als geen parkeerplaats vinden in de buurt van je huis. Maar als je nu een voortuin hebt waar je niet zoveel waarde aan hecht, lijkt de oplossing misschien dichtbij: je maakt een parkeerplaats van je voortuin! Mag dat eigenlijk wel in Tilburg?

Er zijn zoveel regels in ons land, dat we soms eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij bij indebuurt ons bij heel veel dingen af: mag dat?

Het lijkt een van die klusjes waar je nu alle tijd voor hebt: gewoon een parkeerplek van je voortuin maken! Een paar tegels erin en klaar!

MAG DAT?

Om daarachter te komen bellen we met de gemeente. “Het komt regelmatig voor dat mensen het aanvragen. Bij negen van de tien gevallen zeggen we: liever niet. Als jij je auto in de voortuin wil parkeren, moet er bestrating worden aangelegd. Voor het klimaat is dat een slecht idee. Als het hard gaat regenen komt het op de bestrating terecht, in plaats van in de tuinen en de grond. Bovendien moet je een extra oprit creëren, waardoor een ander daar niet voor mag parkeren. Hierdoor zijn er minder parkeerplekken in de straat.”

Melding maken

Mag het dan echt niet? Nee, dat is niet helemaal waar. Wil je van jouw voortuin een parkeerplek maken, dan moet je een inrichtmelding maken bij de gemeente. “Dat is geen vergunning die je aanvraagt, maar je bent wel meldingsplichtig. Al nemen wij vaak contact op dat het niet kan. Soms mag het wel, maar het is sowieso geen goed idee. Mensen, doe het niet. De straat wordt er niet fraaier op”, aldus een woordvoerder van de gemeente. Als je aanvraag wel wordt goedgekeurd dan krijg je een uitvoeringstekening en een lijst met aannemers toegestuurd waar je een offerte kunt opvragen. Hier lees je meer over het aanvragen van een inrit.

Burenruzie aan je broek

Kan je niet wachten om de stratenmaker de stoeprand alvast te laten vervangen voor een inritband? Het is verboden om zonder toestemming wijzigingen aan te brengen aan de weg. Enne, bespreek het ook even met je buren. Misschien vinden zij jouw auto in de voortuin hun uitzicht wel verpesten en heb je ineens een burenruzie aan je broek.

Lees ook:

MAG DAT: op de stoep in Tilburg tekenen met stoepkrijt?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

MAG DAT: aluminiumfolie bij het plasticafval gooien?

Wij Tilburgers zijn een kei in afval scheiden. We weten dat blik in de PDM-zak moet en pizzadozen bi...
Op=op Voordeelshop Big Bazar Tilburg Westermarkt

MAG DAT: je hond meenemen in een winkelcentrum in Tilburg

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

adv.