MAG DAT: een kapotte ovenschaal in de glasbak gooien?

Door Thijs Dingemans 9 november 2018

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, MAG DAT? Deze week: mag je een kapotte ovenschaal in de glasbak gooien?

Nadat jij en je familie genoten hebben van een heerlijke lasagne moet het hele spul natuurlijk de vaatwasser in. Je realiseert je niet dat de ovenschaal nog heet is en pakt hem achteloos op. Het hete glas brand aan je vingers en van schrik gooi je de schaal door de keuken. Waar moeten die scherven heen?

Prioriteiten stellen

Scherven brengen geluk, zeggen ze weleens. Vertel dat maar tegen je pijnlijke vingers! Nadat je ze grondig onder lauw water hebt gekoeld en je zeker weet dat er niemand gewond is geraakt door jouw vliegende lasagneprojectiel, ruim je de troep in de keuken netjes op. Je eerste ingeving zou zijn om de scherven netjes in de tas bij de lege flessen te doen toch? Helaas: vuurvast glas mag níet in de glasbak en moet bij het restafval.

Het wordt nog gekker

Niet alleen ovenschalen mogen niet in de glasbak: hetzelfde geldt voor alle soorten drinkglazen, glazen asbakken en kapotte ramen. Dat is verbazend, want op het oog ziet het er exact hetzelfde uit als bijvoorbeeld een lege wijnfles. Het verschil zit hem in de samenstelling van het glas. Een vuurvaste ovenschaal bijvoorbeeld, heeft een ander smeltpunt dan een lege wijnfles. Op die manier komen er dus stukjes niet-gesmolten glas tussen het nieuwe glas terecht bij het recyclen.

En drinkglazen?

Wat betreft de drinkglazen: wijnglazen kunnen loodoxide bevatten, en dat spul mag niet in het nieuwe – gerecyclede – glas terechtkomen. Een theeglas is – hopelijk – hittebestendig en heeft dus net als de ovenschaal een hoger smeltpunt. Om verwarring te voorkomen moeten daarom álle drinkglazen bij het restafval. Mind blown!

Lees ook:

spiegel

MAG DAT: resten van een kapotte spiegel in de glasbak gooien?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...
Koffiepads

MAG DAT: je gebruikte koffiepads bij het gft-afval gooien?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...
pizzadoos

Je vette pizzadoos, hoort die nu thuis bij papier of restafval?

Zo, Domino's is geweest, je pizza salami werk je naar binnen en vervolgens zit je met je vette en st...

Meer over

Gemeente

adv.