Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: een kapot wijnglas in de glasbak gooien?

Door Rowie van der Vliet 10 juli 2020

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, MAG DAT? Deze week: mag je een kapot wijnglas in de glasbak gooien?

Nadat jij en je familie genoten hebben van een heerlijke lasagne met een goed glas wijn moet het hele spul natuurlijk schoongemaakt worden. En ja hoor, daar laat je een glas vallen. Waar moeten die scherven heen? 

Wijnglas in de glasbak: ja of nee?

Scherven brengen geluk, zeggen ze weleens. Je eerste ingeving zou zijn om de scherven netjes in de tas bij de lege flessen te doen, toch? Het is inmiddels allebei glas. Toch pakken we De Afvalwijzer van Tilburg er maar eens bij. Huh? Volgens De Afvalwijzer moet een wijnglas helemaal niet in de glasbak! “Let op: alleen verpakkingsglas is bestemd voor de glasbak. Al het andere glas (onder andere vuurvast glas van bijvoorbeeld ovenschalen hoort bij het restafval. Op de milieustraat kun je ook het zogenaamde vlakglas gratis inleveren, dit zijn o.a. ruiten en draadglas zonder kozijnen en spiegels. Hiervoor is een aparte vlakglascontainer aanwezig.” Drankenglas zoals wijnflessen moet wel gewoon in de glasbak, maar wijnglazen niet omdat het geen verpakkingsglas is.

Waarom niet?

Waarom kan het eigenlijk niet in de glasbak? Wijnglazen loodoxide bevatten, en dat spul mag niet in het nieuwe – gerecyclede – glas terechtkomen. Een theeglas is – hopelijk – hittebestendig en heeft dus net als de ovenschaal een hoger smeltpunt. Ook hittebestendig glas mag dus niet een een glasbak. Om verwarring te voorkomen moeten daarom álle drinkglazen bij het restafval. Dat wist je niet, hé?

Lees ook:

afval ophalen tilburg feestdagen

MAG DAT: je afval in de kliko van de buurman gooien?

Het is lekker weer en Tilburg is volop bezig in de tuin. De kliko zit tot de rand toe vol en staat a...

MAG DAT: aluminiumfolie bij het plasticafval gooien?

Wij Tilburgers zijn een kei in afval scheiden. We weten dat blik in de PDM-zak moet en pizzadozen bi...
frituurvet

MAG DAT: gebruikt frituurvet weggooien bij het restafval?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

 

Meer over

Gemeente

adv.