Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: een bankje op de stoep voor je huis zetten?

Door Rowie van der Vliet 1 mei 2020

In deze tijd zijn we gekluisterd aan huis. Niet alle Tilburgers hebben een achtertuin of balkon. Toch zitten ze graag buiten. Daarom vragen we ons af: mag je een bankje voor je huis zetten?

De zomer komt er weer aan en dat betekent dat we weer lekker buiten kunnen zitten. Er is natuurlijk niets gezelliger dan met de buren op afstand een bakkie pleur of een biertje voor de deur drinken. Een heleboel Tilburgers zonder voortuin hebben daarom een bankje voor de deur staan. Maar mag dat eigenlijk zomaar?

MAG DAT?

Het antwoord is meestal: ja. In de APV van Tilburg staat dat we sinds 3 maart 2008 geen vergunning meer nodig hebben voor zonneschermen, stoepborden, uitstallingen, gedenktekens en automaten. Een bankje valt natuurlijk onder de categorie uitstallingen. Mocht je in het kernwinkelgebied wonen dan is het een ander verhaal. Daar is het namelijk niet toegestaan en is het een strafbaar feit om zonder vergunning zomaar een bankje voor je huis te zetten. Bovendien zijn cafés verplicht om een vergunning aan te vragen voor een terras. In sommige gebieden zoals de Oude Markt en het Piusplein zien we nu weinig terrassen. Toch nog een beetje goed nieuws in deze tijd: de horeca hoeft in Tilburg dit jaar niet te betalen voor het neerzetten van een terras, zo meldt Stadsgezicht. In andere gebieden zoals de Piushaven staan nog veel terrassen. Tilburgers gebruiken die nu vaak om op te zitten.

Kernwinkelgebied

Het kernwinkelgebied bestaat uit het Pieter Vreedeplein, Hendrikhof, de Heuvelstraat, Emmapassage, Stadhuisstraat en Frederikstraat. De meeste woonplekken hier zijn bovenwoningen of appartementen, dus misschien kunnen ze een bankje lekker op het balkon zetten. Uiteraard zijn de bènkskes met een publieke functie wel toegestaan. De bankjes zijn bedoeld om met buurtgenoten een praatje te kunnen maken, maar doe dat in deze tijd natuurlijk wel op afstand.

Lees ook:

afval ophalen tilburg feestdagen

MAG DAT: je afval in de kliko van de buurman gooien?

Het is lekker weer en Tilburg is volop bezig in de tuin. De kliko zit tot de rand toe vol en staat a...

MAG DAT: lopend of fietsend door de McDrive gaan?

Hunker je al weken naar een BigMac of krijg je onwijs veel trek in een McFlurrie met dit weer? Even ...

MAG DAT: op de stoep in Tilburg tekenen met stoepkrijt?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

Meer over

Gemeente

adv.