Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: die felgroene deelscooters zomaar overal neerzetten?

Door Rowie van der Vliet 11 september 2020

Ze staan overal: de elektrische deelscooters van GO Sharing. Midden op het pleintje voor het station, in de wijken of op de stoep zien we regelmatig de felgroene tweewielers staan. Hoe zit dat eigenlijk met parkeren? Mag je de elektrische deelscooter overal neerzetten?

Wanneer je de scooter gebruikt en deze ergens neer wilt zetten, kun je dit het beste doen in de daarvoor aangewezen groene zones. In de app van GO Sharing zie je welke gebieden dit zijn. Echter wordt hierbij geen rekening gehouden met stoepen of paden waar je normaal je tweewieler niet mag parkeren. Hoe zit dat?

Elektrische deelscooter

De website van GO Sharing vermeldt dat je bij het parkeren wel rekening moet houden met de regels en de omgeving. Dat betekent: bij nietjes, de speciale parkeerplekken voor scooters of de daarvoor geschikte stallingen. Dat gaat niet overal goed, zo blijkt uit reacties van Tilburgers. “Ze laten ze gewoon overal staan, zoals dinsdag nog midden op de weg. Auto’s konden de straat niet in”, aldus Edith. Ook Brit, Paul en Theo kwamen de deelscooters op de meest gekke plekken tegen. “Ik heb er de afgelopen week al zeker zeven dwars op de stoep zien staan of liggen”, vertelt Demis. De politie meldt dat er zelfs een scooter midden op een rotonde gevonden is.

Ideaal

Niet iedereen is negatief over de scooter. Zo vindt de Tilburgse Sandy de scooters ideaal – zo lang iedereen zich aan de regels houdt. “Zolang je ze netjes parkeert, of in een parkeervak, of zelfs bij je thuis voor de deur, is er niets aan de hand. Mensen die de scooter zomaar ergens “dumpen” moeten zich schamen! 0,0 respect voor spullen van een ander… Zo ga je hier niet mee om.”

Rijden zonder rijbewijs

Het ‘gedoe’ met de scooters van GO Sharing gaat niet alleen over het illegaal parkeren van de elektrische voertuigen. De politie geeft aan in de nacht van vrijdag op zaterdag vijf jongens bekeurd te hebben voor het rijden zonder rijbewijs. Je kunt alleen een scooter huren als je een rijbewijs registreert in de app. Een 15-jarige jongen deed dit ook: met het rijbewijs van zijn vader.

Dit zegt GO Sharing

GO Sharing zelf geeft aan dat klachten horen bij de eerste paar weken, zo vertelt medewerker Llyod Drop aan Brabants Dagblad. Bij het bedrijf zijn ze tevreden over de lancering, want de scooters worden in Tilburg bovengemiddeld vaak gebruikt sinds de lancering. Gevalletje als de scooters weinig stil staan, staan ze niet lang in de weg, vindt Llyod. Toch gaat GO Sharing iets doen om het aantal klachten terug te dringen, zo meldt de krant. Het gebied waar de scooters niet geparkeerd mogen worden, wordt uitgebreid met enkele smalle straatjes rond het centrum.

Dikke boete

De krant heeft ook een handig antwoord op een prangende vraag: wat kun je doen als je iemand de scooter fout ziet parkeren? Een melding maken bij GO Sharing! De eerste keer krijgt iemand een waarschuwing en de tweede keer volgt een boete. Bij de derde keer blokkeert GO Sharing het account van de gebruiker zodat-ie geen scooter meer kan huren.

Lees ook:

Deelscooters Tilburg

Wat zien we daar? Er rijden felgroene deelscooters door Tilburg!

Misschien heb je ze al gezien: felgroene scooters die ineens overal in Tilburg geparkeerd staan. Wis...
Scooters Tilburg parkeren

MAG DAT: overal in Tilburg zomaar je scooter parkeren?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

MAG DAT: fietsen in het park in Tilburg?

Regels zijn er genoeg, maar best wel vaak weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Da...

adv.