Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: een boom dicht bij de tuin van de buren planten?

Door Rowie van der Vliet 8 mei 2020

Regels: je houdt er krampachtig aan vast of je probeert ze zoveel mogelijk te breken. Maar soms weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, mag dat? Deze week: hoe dicht mag je een boom bij de tuin van de buren planten?

Tijd voor een nieuwe boom. Zo’n groot en statig exemplaar. Maar na een tijdje begint de buurman te klagen: door al die takken ziet hij de zon niet meer. Wanneer heeft hij een punt?

Tilburgse APV

Eerst even de gemeentelijke regels checken. In de Tilburgse Algemene Plaatselijke Verordening (APV) staan een hele hoop lokale wetten. Voor planten en bomen wordt doorverwezen naar het Burgelijk Wetboek. Wil je de boom dicht bij de weg planten? Dan hebben we daar in Tilburg wel regels voor. “Het is verboden beplanting of een voorwerp aan te brengen of te hebben op zodanige wijze dat aan het wegverkeer het vrije uitzicht wordt belemmerd of daarvoor op ander wijze hinder of gevaar oplevert.”

De wet

Door naar de nationale regels. In de wet staat dat een boom minimaal twee meter en een heg minimaal een halve meter van de erfgrens geplant moet worden. Dat lezen we op de website van het Juridisch Loket. Staat een boom of heg in de ‘verboden zone’? Dan mag dit alleen als de boom, heg of struik niet boven de schutting uitkomt.

Hebben de buren er geen bezwaar tegen dat jouw grote boom of heg in de ‘verboden zone’ staat? Dan kun je afspreken dat de boom mag blijven staan. Zorg wel dat je dit goed vast laat leggen, voor het geval je buren terugkrabbelen.

Oude boom

Staat een boom, heg of struik meer dan twintig jaar op dezelfde plek en komt iemand dan pas klagen? Dikke kans dat de verplichting om te verplaatsen is verjaard. Je moet wel aan kunnen tonen dat de boom er al lang staat.

Weten wat je moet doen als je er net achter bent gekomen dat de boom van de buren te dicht bij jouw grond staat? Je leest er hier alles over.

Lees ook:

Bankje voor de deur

MAG DAT: een bankje op de stoep voor je huis zetten?

In deze tijd zijn we gekluisterd aan huis. Niet alle Tilburgers hebben een achtertuin of balkon. Toc...
afval ophalen tilburg feestdagen

MAG DAT: je afval in de kliko van de buurman gooien?

Het is lekker weer en Tilburg is volop bezig in de tuin. De kliko zit tot de rand toe vol en staat a...

MAG DAT: lopend of fietsend door de McDrive gaan?

Hunker je al weken naar een BigMac of krijg je onwijs veel trek in een McFlurrie met dit weer? Even ...

Meer over

Gemeente

adv.