Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: blowen op straat in de binnenstad van Tilburg?

Door Rowie van der Vliet 14 september 2018

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, MAG DAT? Deze week: mag je op straat een joint roken in de Tilburgse binnenstad?

In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van Tilburg staat al jaren dat het in het centrum verboden is om op straat alcohol te gebruiken. Een biertje brinken op straat mag dus niet, maar hoe zit het met softdrugs? Mag je op straat wel een jointje roken?

Opiumwet

Om duidelijkheid te krijgen raadplegen we de APV. Artikel 69 helpt ons aan het verlossende antwoord: nee. Dat geldt zowel voor blowen in Tilburg-Noord, de Reeshof als het centrum. ‘Het is verboden op of aan de weg of op een andere voor het publiek toegankelijke plaats of in een voor het publiek toegankelijk gebouw middelen als bedoeld in artikel 2 Opiumwet te gebruiken.’ De Opiumwet is namelijk een landelijke wet uit 1928 die onder andere verbied om soft drugs (waaronder wiet) op zak te hebben. Het gebruik van zowel hard en soft drugs wordt niet aangehaald in deze landelijke wet, maar gemeentes kunnen het wel verbieden in de openbare ruimte. Dat is ook het geval in Tilburg.

Coffeeshops

Hoe zit het dan met een bezoekje aan de coffeeshop? Daarbinnen kun je uiteraard wel een joint opsteken. De verkoop van softdrugs wordt hier namelijk gedoogd. Zorg er wel voor dat-ie weer uitgaat voordat je de straat oploopt. In onze stad mogen er maximaal twaalf coffeeshops zijn. Dat is zelfs wettelijk vastgelegd met de Nota aanpassing vestigingsbeleid koffieshops van 14 juni 2001.

Boete

Het is je vast weleens overkomen: loop je door de stad, ruik je ineens een sterke wietlucht. Mag niet! Vaak wordt het door agenten wel gedoogd, maar als deze Tilburgers toch gepakt worden dan krijgen ze een boete van €90,-. Ai, dat is flink…

Lees ook:

bramen

MAG DAT: Zomaar bramen plukken in de Tilburgse natuur?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...
Camera

MAG DAT: zelf een camera aan je gevel hangen

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...
container

MAG DAT: zomaar een container of steiger voor je deur zetten?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

Meer over

Gemeente

adv.