Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: aluminiumfolie bij het plasticafval gooien?

Door Rowie van der Vliet 27 maart 2020

Wij Tilburgers zijn een kei in afval scheiden. We weten dat blik in de PDM-zak moet en pizzadozen bij het restafval horen, in plaats van het oud karton. Maar sommige afvalproducten zijn echt instinkers. Want hoort aluminiumfolie bij het plastic? Of bij het restafval?

Bijna elk huishouden heeft het wel in de la liggen: een rol aluminiumfolie. Handig om producten mee af te dekken en vers te houden (of om grappige hoedjes van te maken voor een goed gesprek met E.T.). Wanneer je klaar bent met een velletje folie, proppen we het samen tot een balletje en gooien we het bij…? Moeten we aluminiumfolie bij het plastic of restafval doen?

Verpakking bij het plastic

Wanneer we De Afvalwijzer van de gemeente bekijken, lezen we dat aluminiumfolie bij plastic (PMD) hoort. Onder het kopje metalen verpakkingen staat namelijk: (fris)drankblikjes, groente- en soepblikken, blikjes van honden en kattenvoer, metalen deksels, tubes, doppen, siroopflessen, aluminium schaaltjes en bakjes. Toch maken we het even ingewikkeld: aluminium dat je op een rol koopt is formeel geen verpakking en hoort daarom na gebruik officieel bij het restafval.

MAG DAT?

Aluminium afdekfolie van bijvoorbeeld boter of margarine mag in de PDM-zak, maar losse aluminiumfolie van een rol dus niet. Daarnaast mogen ook producten met een dun laagje aluminumfolie zoals koffiepakken en chipszakken niet bij het plastic. Snap jij het nog?

Verbranding

Waarom het één wel mag en het ander niet, ligt aan de dikte van de folie. Aluminium wordt na verbranding deels uit de verbrandingsresten van het afval gehaald en gerecycled, maar dunne delen zoals folie van een bakje verbranden en die ben je dus kwijt.

Lees ook:

chipszak

MAG DAT: je lege chipszak bij het restafval gooien?

Regels zijn er genoeg, maar best wel vaak weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Da...
opblaasbare zwembad afval

MAG DAT: Je oude opblaasbare zwembad bij het plastic afval gooien?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...
frituurvet

MAG DAT: gebruikt frituurvet weggooien bij het restafval?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

Meer over

Gemeente

adv.