Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Maden in je kliko? Dit zijn onze beste tips

Door Rowie van der Vliet 28 juni 2020

Wil je ’s morgens even je afval in de kliko gooien, word je begroet door een stuk of vijfhonderd maden die in de bak krioelen! Niet helemaal de aanblik waarop je zat te wachten vóór je eerste kopje koffie. Wij verzamelden daarom deze tips voor jou!

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Tilburg is natuurlijk op haar best bij zomerse temperaturen en een zonnetje! Helaas vinden maden dat ook. Niet dat één vliegenlarve nou zo’n ellende veroorzaakt, maar het jammere aan maden is dat ze vaak honderden broers en zussen hebben.  Je moet dus flink aan de bak om je container te reinigen, check daarom snel onze beste tips:

Geen eten

Disgusted GIF - Find & Share on GIPHY

via GIPHY

Regel 1: wie niets te eten heeft, kan ook niets eten. Zo simpel is het, je moet die beestjes gewoon niet voeren. Maar waar laat je dan je gft-afval? Als je dit goed verpakt in daarvoor bestemde zakken, maak je de kans op maden kleiner. Laat je gft-afval ook eerst goed uitlekken, hoe droger, hoe beter. De biologisch afbreekbare zakjes vind je bij de stadswinkels, milieustraat Albion, de wagen voor Klein Gevaarlijk Afval op de weekmarkt en bij het kantoor van BAT aan de Ceramstraat 6.

Papier hier

Daily News GIF by CL - Find & Share on GIPHY

via GIPHY

Ook oude kranten onderin je afvalcontainer kunnen helpen, zo kunnen etensresten niet aankoeken en wordt het vocht opgenomen. Een beetje stro schijnt de truc ook te doen.

En er was licht

Light Lights Out GIF - Find & Share on GIPHY

via GIPHY

Maden houden van donkere en vochtige plekken. Jij kunt ze dus te slim afzijn om de deksel van je kliko niet helemaal te sluiten. Doe een stokje tussen de deksel en de container en er valt licht naar binnen. Zo simpel kan het zijn. Oh en in de volle zon is dan weer niet zo handig, kies een schaduwplekje. En dan denk ik aan Brabant, want daar brandt nog licht!

Lekker geurtje

Essential Oils Lavender GIF by Young Living Essential Oils - Find & Share on GIPHY

via GIPHY

Ben je te laat met deze trucjes en bevolken legers maden jouw container en schuur? Ze eten van alles maar er zijn ook dingen die ze totaal niet lekker vinden. Zoals lavendel, leg daar een paar takken van in je kliko. Ze haten die lucht. Waar ze ook niet tegen kunnen is klimop. Dus snoei je heg, en leg de takken in de afvalcontainer. Twee vliegen in een klap. Gooi er nog een handje zout achteraan, en je droogt ze uit. Lavendel en klimop haal je natuurlijk bij tuincentra zoals Groenrijk, Intratuin, Tuincentrum Het Wandelbos en meer.

Lekker soppen!

Wet Bath GIF by Cheezburger - Find & Share on GIPHY

via GIPHY

Maden kunnen ook niet tegen kokend heet water. Helemaal niet als je er groene zeep aan toevoegt. Langs de randen van je kliko naar beneden gieten en laat ze maar zwemmen. Groene zeep koop je onder andere bij Dille & Kamille in de Heuvelstraat.

Nog last van andere beestjes? Lees dan ook dit:

 

 

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Gemeente Nieuws

adv.