Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Je hoort op 1 juni geen sirene om 12.00 uur en dit is waarom

Door Rowie van der Vliet 1 juni 2020

Het is stil aan de overkant? Nou, om 12.00 uur horen we misschien de blijdschap van mensen die weer het terras op mogen, maar het luchtalarm blijft stil. Je leest het goed: op 1 juni is er om 12.00 uur geen sirene te horen.

De sirenes worden namelijk niet aangezet op nationale herdenkings- of feestdagen of op religieuze feestdagen. En dus blijft de sirene op 1 juni uit vanwege Tweede Pinksterdag. Dat betekent dat normaal gesproken, als er geen andere reden is om de noodsignalen te laten klinken, het alarm pas weer op maandag 6 juli zal schallen.

Waarschuwing

De redenen om doorgaans maandelijks de sirene te testen, is om te controleren of de apparatuur nog wel goed werkt. En zodat iedereen de sirene herkent in geval van een ramp of zwaar ongeval. Gaat de sirene meerdere malen achter elkaar, dan is er sprake van alarm en is er echt iets aan de hand. Deze waarschuwing kan ook komen van een rondrijdende geluidswagen.

Dit moet je doen

In beide gevallen moet je dan direct naar binnen, deuren en ramen sluiten en elektronische ventilatie uitzetten. Zet radio en televisie aan op de regionale rampenzenders voor informatie. In Tilburg is dit Omroep Brabant. De radio frequentie is 91,9. Heb je geen sirene gehoord of heb je een klacht over de sirene? Dan kun je dit melden bij de brandweer bij jou in de buurt.

Tekst gaat onder de foto verder.

Op 22 maart verstuurde de overheid een NL-Alert om iedereen op de corona-instructies te wijzen. Foto: ANP

Controlebericht NL-Alert

Een ander alarmmiddel van de overheid is NL-Alert. Met een sms-bericht worden Nederlanders via hun mobiele telefoons gewaarschuwd en geïnformeerd over een noodsituatie in hun omgeving. Zo kreeg iedereen op 22 maart een noodwaarschuwing met de instructies om onder meer 1,5 meter afstand te houden. Leuk feitje: het alarmbericht kwam uit Tilburg! Het werd opgesteld door het bedrijf Everbridge, aldus Brabants Dagblad. Op maandag 8 juni wordt dit alarmmiddel opnieuw getest met een controlebericht.

Lees ook:

Hier moet een terras straks aan voldoen volgens Gemeente Tilburg

Goed nieuws: de gemeente laat weten dat het mogelijk is voor terrassen in Tilburg om tijdens de coro...

Tweede Pinksterdag 2020: openingstijden van de supermarkten in Tilburg

Ga je vandaag niet naar een kroeg of restaurant, maar doe je liever boodschappen op Tweede Pinksterd...
sarban

MAG DAT: straks lekker lang tafelen en borrelen bij een restaurant of kroeg?

Een goed glas wijn, smakelijk eten en fijn gezelschap: het zijn de ingrediënten om lekker lang te ta...

adv.