Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hondenbelasting afschaffen: ja of nee? Dit vinden jullie!

Door Rowie van der Vliet 31 januari 2019

Raad eens waar je de meeste hondenbelasting van heel Brabant betaalt… Juist ja, Tilburg! In onze stad ben je in een jaar maar liefst 107,86 euro kwijt. Niels Aussems startte daarom een petitie om hondenbelasting af te schaffen. Die is al meer dan 4.500 keer ondertekend door Tilburgers. Dat maakte ons nieuwsgierig. Vind jij dat hondenbelasting moet worden afgeschaft of niet?

Echt waar: niet elke gemeente laat baasjes hondenbelasting betalen. Van de 388 gemeentes besluiten 239 om dit wel te doen. Niels Aussems en de ondertekenaars van de petitie snappen niet zo goed waarom. “Waarom zouden inwoners met een hond extra belast moeten worden? Waarom dan niet mensen met paarden, katten of vogels?” Veel van de ja-stemmers op onze poll zijn het daar mee eens. “Zolang de katteneigenaren niks hoeven te betalen hoeven wij ook geen hondenbelasting te betalen. De katten doen hun behoeftes overal buiten en lopen overal los rond. Honden mogen dat ook niet”, legt Monique uit.

Meerderheid

In totaal hebben er 883 Tilburgers gestemd op de poll. En het is wel duidelijk: de overgrote meerderheid heeft helemaal geen zin in die hondenbelasting. Maar liefst 667 stemmers kozen voor ja, afschaffen met die hap. Toch waren er nog 216 Tilburgers die het eigenlijk niet willen afschaffen. Let op, de mensen die de hondenbelasting willen houden, zijn misschien niet allemaal 100% tevreden met de huidige regels. “Niet afschaffen en kattenbelasting bij”, vindt Penny. We denken dat wel meer van de voorstanders van de belasting vinden dat ook baasjes van katten, duiven, cavia’s en papegaaien moeten dokken.

Goedkoopste in Brabant

Isis vindt in ieder geval niet dat Tilburgse hondenbaasjes allemaal 106,86 euro moeten betalen. Maar afschaffen? Dat hoeft van haar ook nog niet zo. “Ik denk dat er een nuance nodig is tussen afschaffen of hem verlagen.” Misschien wel naar het bedrag dat ze in Waalwijk betalen, namelijk 45,75 euro. Baasjes zijn daar het goedkoopst uit.

Totale opbrengst hondenbelasting in Nederland

Wist je trouwens dat er in 2018 door alle gemeentes die hondenbelasting hebben, 58 miljoen euro in totaal is binnengekomen? Zo hé, dat is nogal wat! Nu denk je misschien: goh, dat komt ook wel een beetje door grote steden als Amsterdam en Rotterdam. Niets is minder waar: hier hebben ze geen hondenbelasting meer. Den Haag en Eindhoven voeren het nog wel in. En Tilburg voorlopig ook nog. Maar niet als het aan jullie ligt.

Lees ook:

katten

Tilburg is eruit: ‘verbied loslopende katten!’

Loslopende katten: moeten we ze wel of niet verbieden? De SGP in Kapelle (Zeeland) is de overlast za...

Wat een knapperds! Dit zijn de leukste honden die jullie instuurden

Honderden foto's van jullie honden stroomden binnen via Facebook, vanwege onze oproep voor de mooist...

Meer over

Dieren Gemeente

adv.