Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Na 6 april blijft het luchtalarm twee maanden op maandag stil en dit is waarom

Door Rowie van der Vliet 6 april 2020

Het is de eerste maandag van de maand en dus klinkt straks op veel plekken in Tilburg om 12.00 uur de sirene. Zoals we allemaal wel weten is dat gewoon een test. Niks aan de hand, dus. Maar de komende maanden zal het luchtalarm op de eerste maandagen stil blijven. Waarom? Dat lees je hier.

De 4.278 sirenes die door heel Nederland verspreid staan, laten dadelijk om klokslag 12.00 uur nog één keer flink van zich horen. Deze door de lokale overheden bediende luchtalarmen loeien dan weer één minuut en 26 seconden, om daarna – mits er geen ramp gebeurt natuurlijk – twee maanden te zwijgen. Dat komt omdat de eerste maandagen van mei en juni geen normale dagen zijn.

Dit is waarom

De sirenes worden namelijk niet aangezet op nationale herdenkings- of feestdagen of op religieuze feestdagen. En dus blijven ze op 4 mei uit vanwege Dodenherdenking en op 1 juni in verband met Tweede Pinksterdag. Dat betekent dat normaal gesproken, als er geen andere reden is om de noodsignalen te laten klinken, het alarm pas weer op maandag 6 juli zal schallen. Daarom is het luchtalarm twee maanden stil.

Waarschuwing

De redenen om doorgaans maandelijks de sirene te testen, is om te controleren of de apparatuur nog wel goed werkt. En zodat iedereen de sirene herkent in geval van een ramp of zwaar ongeval. Gaat de sirene meerdere malen achter elkaar, dan is er sprake van alarm en is er echt iets aan de hand. Deze waarschuwing kan ook komen van een rondrijdende geluidswagen.

Dit moet je doen

In beide gevallen moet je dan direct naar binnen, deuren en ramen sluiten en elektronische ventilatie uitzetten. Zet radio en televisie aan op de regionale rampenzenders voor informatie. In Tilburg is dit Omroep Brabant. De radio frequentie is 91,9. Heb je geen sirene gehoord of heb je een klacht over de sirene? Dan kun je dit melden bij de brandweer bij jou in de buurt.

Tekst gaat onder de foto verder.

Op 22 maart verstuurde de overheid een NL-Alert om iedereen op de corona-instructies te wijzen. Foto: ANP

Controlebericht NL-Alert

Een ander alarmmiddel van de overheid is NL-Alert. Met een sms-bericht worden Nederlanders via hun mobiele telefoons gewaarschuwd en geïnformeerd over een noodsituatie in hun omgeving. Zo kreeg iedereen op 22 maart een noodwaarschuwing met de instructies om onder meer 1,5 meter afstand te houden. Leuk feitje: het alarmbericht kwam uit Tilburg! Het werd opgesteld door het bedrijf Everbridge, aldus Brabants Dagblad. Op maandag 8 juni wordt dit alarmmiddel getest met een controlebericht.

Lees ook:

Tilburger Arnaut is dé weerman van de Reeshof: ‘Er komen steeds meer onderdeeltjes bij’

We kijken allemaal weleens op weersites. Handig voor als je wil weten of je zonder jas naar buiten k...
daten

Tinderen in tijden van corona: zo gaat dat in Tilburg

Daten is de komende tijd nogal onmogelijk in Tilburg, door de coronacrisis moeten we afstand van elk...
Autoradio Tilburg

Tilburgs mysterie: waarom stoort je autoradio in Tilburg-West?

Rijd je op de Ringbaan-West, begint je autoradio opeens te kraken. Dat is balen als je net zo lekker...

Meer over

Gemeente Nieuws

adv.