Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hé studenten! Zo weet je zeker dat je geen illegale kamer huurt

Door Rowie van der Vliet 21 september 2020

Goede internetverbinding? Check. Een kamer in Tilburg? Check. Als je eindelijk een kamer in Tilburg hebt bemachtigd als student, kan er nog wat mis zijn. Er zijn namelijk ook kamers in de omloop die helemaal niet verhuurd mogen worden. We leggen uit hoe je kunt checken of je geen illegale kamer in Tilburg huurt.

Je hebt binnen een minuut gecontroleerd of de kamer die jij huurt legaal is. De Gemeente Tilburg heeft namelijk een handige lijst met alle legale kamers. De lijst (die geüpdatet is op 11 september 2020) vind je hier. Ook is er een kaart.

Illegale kamers

Wat zorgt er dan voor dat een kamer eigenlijk niet verhuurd mag worden? Soms heeft dat te maken met de ligging. Kamers voor studenten mogen niet al te dicht op elkaar zitten. De gemeente stelde deze regels op:

  • als binnen een straal van 50 meter vanaf de kadastrale perceelgrens al een kamerverhuurpand of een bepaalde maatschappelijke voorziening aanwezig is. Valt het pand binnen de bedrijvige linten, dan geldt een straal van 25 meter.
  • in een flat of wooncomplex als er al kamerverhuur is in de zone twee woningen boven, naast en onder de woning of één woning diagonaal.

Dit moet je huurbaas regelen

Bovendien moet er genoeg ruimte zijn voor fietsen en afvalcontainers. Ook moet de huurbaas zorgen dat de brandveiligheidseisen, gebruikseisen en de hinderbepaling in orde zijn. De huurbaas moet een omzettingsvergunning hebben als drie of meer personen een kamer huren. De aanvraag voor zo’n vergunning kost €550,85,-.

Dit doe je als je denkt dat je een illegale kamer huurt

Je kunt eventueel met je huisbaas in gesprek gaan over een omzettingsvergunning. Ook kun je contact opnemen met de gemeente en jouw situatie uitleggen. Je kunt hier online een melding maken. Je moet als huurder ook ingeschreven staan op dit adres, anders ben je sowieso illegaal bezig.

 

adv.