Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Gemeenteraadsverkiezingen 2018 in Tilburg: dit moet je weten

Door Thijs Dingemans 9 januari 2018

Jaja, dit jaar is het weer zover. De verkiezingsstrijd barst op 21 maart 2018 echt los in Tilburg tijdens de gemeenteraadsverkiezingen! Geen idee wat de gemeenteraadsverkiezingen zijn? Hoe het in zijn werk gaat of wie er mag stemmen? Lees dan snel verder en je bent helemaal op de hoogte! 

Wat zijn de gemeenteraadsverkiezingen?

De gemeenteraadsverkiezingen vinden eens per vier jaar plaats. De laatste verkiezingen waren dus op 19 maart 2014. Je kiest tijdens de gemeenteraadsverkiezingen voor de leden van de gemeenteraad.

Elke gemeente heeft een gemeenteraad en een college van burgemeesters en wethouders. Deze vormen samen het gemeentebestuur. De leden van de gemeenteraad vertegenwoordigen de inwoners van de gemeente en luisteren naar wat er speelt in Tilburg en wat de inwoners willen. Als burger stem je op kandidaten van de politieke partijen in Tilburg. De kandidaten met de meeste stemmen worden dan raadslid in de gemeenteraad.

Goed om te weten:

Het zogeheten ‘dagelijkse bestuur’ van de gemeente Tilburg is in handen van het college van burgemeester en wethouders. Dat college wordt gekozen door de nieuwe gemeenteraad. De gemeenteraad kan aandringen op wijziging van plannen van het college van burgemeester en wethouders en heeft bijvoorbeeld de mogelijkheid om een wethouder weg te sturen.

Door te stemmen heb je dus niet direct invloed op het dagelijkse bestuur, maar wel indirect.

Wie mogen er stemmen?

Ben je 18 jaar en ouder en heb je een Nederlandse nationaliteit? Dan mag je stemmen! Ook EU-burgers en niet EU-burgers die minimaal vijf jaar legaal in Nederland wonen, mogen stemmen. Om in Tilburg te mogen stemmen moet je voor 5 februari 2018 in Tilburg ingeschreven zijn. Sta je niet in onze stad ingeschreven? Dan krijg je geen stempas. Stel; je bent dus verhuisd, maar je staat nog in je oude gemeente ingeschreven, dan moet je dat dus voor 5 februari aanpassen.

Wanneer kan ik stemmen?

De gemeenteraadsverkiezingen vinden plaats op 21 maart 2018. De stembureaus in Tilburg zijn die dag open van 7.30 tot 21.00 uur. De locaties van de stembureaus worden op 7 februari definitief bekend gemaakt. Als inwoner van Tilburg mag je overal stemmen, je bent dus niet gebonden aan specifieke stembureaus bij jou in de wijk.

Niet vergeten!

Wanneer je gaat stemmen, ben je verplicht je identificatiebewijs (rijbewijs, paspoort, ID-kaart) mee te nemen. Dit identiteitsbewijs mag maximaal vijf jaar verlopen zijn. Vergeet ook je stempas niet mee te nemen. Zonder identiteitsbewijs en stempas mag je namelijk niet stemmen. Je ontvangt je stempas op 1 maart 2018 per post.

Op wie kan ik stemmen?

Je stemt dus op een kandidaat van een politieke partij. Dit is geheel jouw eigen keuze, dus daar kunnen wij jou natuurlijk niet bij helpen. Je kunt wel de landelijke stemwijzer invullen om te kijken welke politieke partij het meeste overeenkomt met jouw standpunten en ideeën. De stemwijzer voor de gemeenteraadsverkiezingen in Tilburg is nog niet klaar, maar komt zodra alle partijen hun standpunten bekend hebben gemaakt. Op 8 maart ontvang je de kandidatenlijsten. Hierop staan alle kandidaten waarop je kunt stemmen, van elke politieke partij in Tilburg.

Waarom moet ik gaan stemmen?

Gemeenteraadsverkiezingen klinken niet heel spannend, maar zijn toch belangrijk. Mopper jij altijd over Tilburg? Ga dan stemmen. Hou je van Tilburg? Ga dan stemmen. Door te gaan stemmen kun je namelijk veel meer invloed uitoefenen op de keuzes die er voor en over de stad worden gemaakt.

Meer over

Gemeente

adv.