Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Feiten en cijfers: zoveel Tilburgers leven in armoede

Door Rowie van der Vliet 12 september 2019

Wow, dat is schrikken! Er leefden bijna 939 duizend Nederlanders in armoede in 2017. Dat is ongeveer 5,7 procent van de bevolking, zo meldt het Sociaal en Cultureel Planbureau. Hoe zit dat in Tilburg?

Dat klinkt jammer genoeg als een grote groep mensen. Gelukkig hebben we ook goed nieuws: het aantal armen nam in de afgelopen jaren door de aantrekkende economie wel af. In 2013 waren er namelijk nog ruim 1,2 miljoen armen in Nederland.

Wanneer leef je in armoede?

Volgens het planbureau leeft een persoon of gezin in armoede wanneer het inkomen niet voldoende is voor het ‘niet-veel-maar-toereikendcriterium’. Dit criterium is gebaseerd op de minimale kosten van wonen, voeding, kleding en verzekeringen, een klein bedrag voor ontspanning en nog een budget voor sociale activiteiten. Denk bij dit laatste bijvoorbeeld een lidmaatschap van een sportvereniging of een korte vakantie. In 2017 lag het criterium voor een alleenstaande op een budget van 1135 euro per maand.

Hoe zit het met armoede in Tilburg?

In de gemeente Tilburg leefden in 2017 in totaal 13314 mensen in armoede. Dat is 6,7 procent van het totale aantal inwoners. Binnen deze categorie ontvangen 3713 Tilburgers een uitkering. Dat is 19,9% procent van het totale aantal bewoners. Verder waren er 1258 gepensioneerden, 3746 (!) kinderen, 1072 zelfstandigen en 2013 werkenden en ambtenaren die in armoede leefden.

In het kaartje hieronder, kun je zien hoe het zit met de cijfers in gemeentes in de buurt.

Welke andere Nederlandse steden vallen op?

In Rotterdam, Amsterdam en Den Haag wonen zowel absoluut als relatief de meeste mensen in armoede. In deze steden leeft meer dan één-tiende van de bevolking onder het door het criterium. Utrecht valt juist op door het relatief lage percentage armen dat er woont. Armoede onder kinderen komt relatief vaak voor in Rotterdam: meer dan zestien procent van de kinderen leeft er onder de door het SCP vastgestelde grens. Mensen in loondienst die in armoede leven, komen gemiddeld vaker voor in Amsterdam en Maastricht.

Lees ook:

bucketlist

Dit zijn de rijkste en armste wijken van Tilburg

Cijfertjes, wij houden er van! Tenminste, als ze over Tilburg of Tilburgers gaan. Zo vinden we het b...
Annelies van Zeben

Annelies was arm: ‘Ik ben die man eeuwig dankbaar’

Annelies van Zeben weet het nog als de dag van vandaag: de eerste keer dat ze naar de Voedselbank gi...

Dit is het goedkoopste huis dat nu te koop staat in Tilburg

Zijn grote huizen met een oprijlaan, zwembad en groot tuinhuis niets voor jou? Dan bof je: we zochte...

Meer over

Gemeente Nieuws

adv.