Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Er is geen openbare WiFi meer in de binnenstad en dit is waarom

Door Thijs Dingemans 9 mei 2019

Laptop op schoot, zonnetje op je bol en rustig werken op een bankje in de binnenstad of Spoorzone… Tot voor kort konden we gewoon internetten in de buitenlucht met het openbare WiFi-netwerk. Maar de gemeente is daar per direct mee gestopt en dus moet de kabel weer in de laptop. 

Er is verondersteld dat het openbare netwerk niet voldoet aan de privacywetgeving. Daarom is de stekker er deze week meteen uitgetrokken. “Er is geen duidelijkheid over hoe deze WiFi wel aan de wetgeving kan voldoen”, schrijft de gemeente op de website.

Persoonsgegevens

Want wat blijkt nou: voor het gebruik van openbare WiFi in de binnenstad worden zogeheten ‘mac-adressen’ geregistreerd in combinatie met locatiegegevens. Dit zijn unieke gegevens van een telefoon, tablet of laptop, die door de Autoriteit Persoonsgegevens gezien worden als persoonsgegevens. De gemeente moet die gegevens, als aanbieder van het WiFi-netwerk, beschermen.

Voorlopig geen WiFi meer

Maar dat lukt niet, meldt de gemeente in een reactie op de website: “Omdat de gemeente niet voldoende controle en invloed heeft op hoe de leverancier van WiFi-netwerk met een deel van deze gegevens (in de ‘cloud’) omgaat, is besloten om de openbare WiFi voor de binnenstad en de Spoorzone per direct te beëindigen. De niet-openbare functies van de WiFi blijven wel behouden. Het gaat hierbij om ondersteuning van evenementen (kassa’s, media en veiligheid) en sensoren voor geluidsoverlast.”

Er is hoop…

Achter de schermen doet de gemeente er alles aan om WiFi weer openbaar te maken. Zij zoekt de komende tijd naar een oplossing die wél voldoet aan alle privacywetgeving. Als dat zover is, gaat de vlag uit en wordt bekeken of er weer openbare WiFi in de binnenstad en Spoorzone komt.

Wifi GIF - Find & Share on GIPHY

Lees ook:

geen treinen Tilburg Eindhoven

Let op: dit weekend rijden er geen treinen tussen Tilburg en Eindhoven

Goed balen als je volgend weekend (11 en 12 mei) nét een treinritje naar 040 had gepland: door werkz...
Dwaalgebied favoriete steden

7 x leven in Tilburg, zo doe je dat

Leven in Tilburg is natuurlijk helemaal niet moeilijk, maar oké. Elke stad heeft een bepaalde ‘gebru...
verkiezingen europa

Stempassen?! Ja, we mogen alwéér naar de stembus en dit is waarom

Voor de tweede keer in een half jaar tijd mogen we in de Tilburg weer naar de stembus. Na de Provinc...

adv.