Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Eikenprocessierups 2020: zo pakt Gemeente Tilburg het aan

Door Rowie van der Vliet 9 april 2020

Krijg jij al jeuk bij het lezen van het woord ‘eikenprocessierups’? Grote kans dat je er vorig jaar last van hebt gehad. In 2020 komt de eikenprocessierups terug naar Tilburg. Dit jaar zijn het er ook nog eens 25% meer dan in 2019, zo zegt de gemeente. Daarom begint Gemeente Tilburg zo snel mogelijk met (preventief) bestrijden.

We zijn momenteel wel met andere dingen bezig, maar de eerste eikenprocessierupsen komen al uit hun ei. Als ze drie keer vervellen, begint het gedoe met brandharen die voor overlast zorgen. Naar verwachting krijgen we er rond half mei last van.

Bomen bespuiten

De gemeente wil daarom binnenkort 10.000 eikenbomen laten bespuiten. Dat doen ze met een biologisch bacteriepreparaat dat de rupsen doodt. Wanneer ze precies aan de slag kunnen, ligt allemaal aan het weer. Ook moeten de bomen zo’n 40% van hun blad hebben. Hebben de rupsen later brandharen? Dan worden de nesten weggezogen. Plekken waar straks weer veel mensen samenkomen, komen eerst aan de beurt.

Dit kun je zelf doen

We zijn nu gewend om 1,5 meter afstand te houden van elkaar, maar bij de eikenprocessierups wil je ook niet in de buurt komen. Het is belangrijk om het contact met de rups te vermijden. Wil je daar zelf in je eigen achtertuin of op het balkon voor zorgen? De gemeente raadt aan om een nestkastje op te hangen. Mezen en roodborstjes vinden de rupsen namelijk erg lekker.

De gemeente komt niet naar jou toe

En nee, de gemeente stuurt geen verdelgers naar jou huis toe. Hoewel de medewerkers beschermende pakken dragen, krijgen ze nog steeds uitslag van de brandharen. Daarom kunnen ze maar een paar uur bezig zijn met het bestrijden van de eikenprocessierups. Dit is ook de reden dat het bestrijden van de eikenprocessierups in 2020 zo moeilijk is.

Overlast beperken

Gemeente Tilburg heeft wel aan dat vogels zoals mezen en roodborstjes niet alle rupsen kunnen opeten. Dat zijn er nogal veel. Ook zal het niet lukken om echt elke eikenprocessierups in Tilburg in 2020 uit te roeien. De maatregelen zorgen ervoor dat de overlast zoveel mogelijk beperkt wordt.

Lees ook:

eikenprocessierups jeuk bultjes

Jeuk en bultjes van de eikenprocessierups: 5 x tips van Tilburgers tegen de klachten

Tilburg is in de ban van de processierups! Bijna elke eikenboom zit vol nesten en een heleboel inwon...
eikenprocessievlinder

Mysterie opgelost: zo ziet de eikenprocessievlinder eruit

We hoeven je waarschijnlijk niet meer te vertellen hoe de eikenprocessierups eruitziet. Grote kans d...
eikenprocessierups 2020

Dit moet je doen als je de eikenprocessierups spot in Tilburg (en die kans is groot)

Je hebt ze ongetwijfeld al gespot in Tilburg: bomen 'ingepakt' in dikke witte lagen. Als je dat ziet...

Meer over

Gemeente Nieuws

adv.