Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit moet je weten als je naar Tilburg verhuist

Door Rowie van der Vliet 6 februari 2020

Tilburg is een superfijne stad om te wonen en steeds meer mensen ontdekken dat. We blijven maar nieuwe inwoners krijgen! Dus: ben jij van plan om naar Tilburg te verhuizen, of ken jij iemand die hierheen wil komen? Wij zetten een paar handige weetjes op een rijtje.

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Inschrijven in de gemeente

weterings
Een blije burgemeester schrijft zich in als inwoner van Tilburg. Foto: Gemeente Tilburg

Huis gevonden? Check! Wanneer je gaat verhuizen naar (of binnen) Tilburg moet je altijd je nieuwe adres doorgeven bij de gemeente. Dat kan maximaal dertig dagen voor de verhuizing tot vijf dagen daarna. Jezelf inschrijven in Tilburg of een nieuw adres doorgeven kost je niks.

Verhuizing doorgeven

Hoe dat precies werkt? Heel eenvoudig: je regelt het gewoon online via de website van de gemeente. Alles wat je nodig hebt, is je DigiD. Heb je die niet? Vraag deze dan aan. Binnen een paar dagen heb je de code in de brievenbus liggen. Goed om te weten: je hoeft je alleen in te schrijven in Tilburg. Uitschrijven bij je oude gemeente is niet nodig.

Emigreren

Ben je van plan om te vertrekken naar het buitenland? Dan moet je dit ook doorgeven bij de gemeente als je langer dan acht maanden weg bent. Zelfs wanneer je je huis in Tilburg aanhoudt. Kijk voor alle informatie op deze pagina. Past er iemand op jouw huis? Fijn! Je moet dan wel even een afspraak maken bij het Stadskantoor binnen vijf dagen voor jouw vertrek.

Parkeervergunning

parkeren tilburgse kermis
Beeld ter illustratie. Foto: indebuurt Tilburg

Verhuis naar een zone met betaald parkeren en heb je geen eigen parkeermogelijkheid? Dan kom je misschien in aanmerking voor een parkeervergunning. Het is belangrijk dat je staat ingeschreven op het nieuwe adres en dat de auto op jouw naam staat. Een parkeervergunning vraag je hier aan.

Afval

Afval scheiden verkeerd dikke vette boete Tilburg gele kaart
Gele kaart voor verkeerd afvalscheiden in Tilburg. Foto: indebuurt Tilburg

Alles is geregeld, jij woont op je nieuwe stekkie. Maar hoe zit het dan met je afval? Wanneer mag je de container op straat zetten? Check daarvoor de de AfvalWijzer. Vul je postcode en huisnummer in en je krijgt meteen een handige kalender te zien met alle afvalophaaldagen.

Containers

Handig om te weten: Gemeente Tilburg werkt met verschillende containers. Je hebt de oranje-blauwe duo containers. In het oranje gedeelte gooi je PMD-afval. Dat staat voor plastic, metaal en drankkartons. In het blauwe gedeelte komt papier. Je hebt ook de groen-grijze duobak voor restafval (grijs) en groenafval (goh, groen).

Bestaat jouw huisdieren uit vier personen of meer en ga je al dat PMD-afval nooit in die duocontainer kwijt kunnen? Dan vraag je hier een speciale PMD-container aan.

Heb je veel tuinafval? Dan vraag je hier een extra tuinafvalcontainer aan. Let op: die moet je minimaal een jaar houden. Tuinafval wordt in december, januari en februari niet opgehaald.

Tilburgers die in een flat wonen, hebben geen eigen container. Zij gebruiken de ondergrondse containers in de buurt van hun appartementencomplex. Elk adres heeft hiervoor één speciale afvalpas.

Milieustraat

Heb je tijdens de verhuizing (of daarna) te veel afval voor in de container? Dan kun je het beste naar de milieustraat gaan om de rommel te dumpen. Alleen voor het weggooien van restafval en ongesorteerd bouw- en sloopafval betaal je €0,25 per kilo. De rest gooi je hier gratis weg.

Belangrijk: neem je milieupas mee. Dit is een andere pas dan de afvalpas die je gebruikt bij een ondergrondse container! Het adres van de milieustraat is: Caledoniastraat 13.

De milieustraat is open op:

  • Maandag tot en met zaterdag: 8.00 uur – 16.30 uur
  • Zondag gesloten

Gemeentelijke belasting

Plaatjes Tilburg 2019
Beeld: Tim Dekkers

Je komt er niet onderuit: iedereen moet gemeentelijke belastingen betalen. Het gaat om de riool- en afvalstoffenheffing. Hoeveel is dat precies?

Riool

De rioolheffing is in 2020 €29,05 voor gebruikers en €67,41 voor eigenaren van panden. Vebruik je meer dan 250 m3? Dan betaal je meer.

Afvalstoffenheffing

In Tilburg hebben we een standaard basistarief voor de afvalheffing. Ben je alleen? Dan betaal je in 2020 €263,25 per jaar. Met z’n tweeën ben je per jaar €292,50 kwijt aan afvalstoffenheffing.

Hondenbelasting

Ben je eigenaar van een hond? Dan moet je ook hondenbelasting betalen. Heb je één hond? Dan betaal je in Tilburg om precies te zijn €108,93 per jaar. Neem je er een bij, dan kost je dat €263,42. Voor alle honden daarna betaal je elke keer nog €183,53.

Meubels kopen

Foto: Git van den Boer voor Indebuurt Tilburg

Oké, door naar de leuke kanten van verhuizen: meubels kopen en je huis inrichten! Hoe tof is het om je nieuwe thuis om te toveren in je eigen paleisje?

Woonboulevard in Tilburg

Ben je helemaal klaar om inspiratie op te doen voor jouw woning en wil je het liefst zoveel mogelijk woonwinkels in één middag bezoeken? Ga dan naar de woonboulevard! Deze vind je bij de AaBe Fabriek, de Hestiastraat + Brakman en Ringbaan-Zuid.

Adresjes

Gelukkig hoef je niet ver weg om meubels, woonaccessoires en andere dingen zoals gordijnen te kopen. Check deze lijst voor toffe woonwinkels.

Lees ook:

Tilburg Amsterdam Dwaalgebied

9 redenen waarom wonen in Tilburg leuker is dan in Amsterdam

Het mag dan wel de hoofdstad van ons land zijn, wij zijn blij dat we in Tilburg wonen en niet in Ams...
heuvel tilburg

Wow! De meeste Tilburgers wonen in dit stadsdeel (en dat hadden we écht niet verwacht)

Het is maar goed dat we geen geld hebben ingezet op dit Tilburgs feitje. Als je ons had gevraagd in ...

Tilburgs mysterie: hoeveel miljonairs wonen in Tilburg?

De stad zit vol met bijzondere, gekke, grappige en ontroerende geheimen. Soms in de vorm van een bee...
Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Gemeente

adv.