Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit is alles wat je moet weten over hondenbelasting in Tilburg

Door Rowie van der Vliet 20 februari 2020

Je ontkomt er in Tilburg echt niet aan: heb je een hond dan moet je betalen. We zijn een van de gemeentes waar je nog steeds hondenbelasting betaalt. Maar hoeveel dan? En waar gaat dat geld eigenlijk naartoe? We zetten alle informatie over hondenbelasting in Tilburg op een rijtje.

Die golden retriever, terrier of chihuahua woont niet voor noppes bij jou. Was het maar zo dat-ie huur kon betalen. In Tilburg ben je naast het kopen van voedsel, speeltjes, bedden en zorgkosten namelijk ook hondenbelasting kwijt. Hoeveel? Dat ligt er maar net aan hoeveel honden je hebt. Bovendien veranderen de tarieven elk jaar. Zoveel hondenbelasting ben je kwijt in 2020:

Eerste hond 2020 €108,93                          2019: €107,86
Twee honden 2020 €263,42                       2019: €260,84
Derde en volgende hond 2020 €183,53   2019: €181,73
Hondenkennel 2020 €343,85                    2019: €340,48

Waar gaat hondenbelasting Tilburg naartoe?

In principe gaat de opbrengst van de hondenbelasting naar de algemene middelen. Gemeenten mogen dit dus vrij besteden. Je kunt daarbij denken aan de aanschaf van poepzuigers, het aanleggen en onderhouden van hondenuitlaatplaatsen en het plaatsen van bordjes met daarop ‘Verboden voor honden’ bij speelplaatsen. Kort gezegd gaat het geld naar het beperken van hondenoverlast in Tilburg. Wethouder Oscar Dusschooten legde uit in een aflevering van Radar waar de gemeente het geld aan besteed. Volgens Oscar komt dat doordat Tilburg heel veel geld uitgeeft om een schone, groene gemeente te zijn. Hondenpoep draagt daar niet echt aan bij, dus volgens hem moeten hondenbaasjes betalen. De wethouder geeft aan dat ongeveer 85% van alle hondenbelasting wordt uitgegeven aan een schone leefomgeving.

Tekst loopt door na de foto.

tina en arnold hondenbelasting tilburg
Arnold en Tina met hun geadopteerde hond Quinty. Foto: indebuurt Tilburg

Nieuwe hond

Heb je net een nieuw hondenvriendje in huis? Zorg er dan voor dat je dit meldt bij de gemeente. Je moet dit binnen 14 dagen doen. Ook als je net naar Tilburg bent verhuisd, moet je je hond aanmelden. Vervolgens krijg je een belastingaanslag. Geen zorgen: je hoeft dan niet voor het hele jaar belasting te betalen, maar de gemeente berekent het bedrag voor de resterende tijd van het jaar.

Hond afmelden

Andersom werkt het ook. Heb je geen hond meer? Meld dit dan opnieuw bij de gemeente, anders krijg je volgend jaar gewoon weer een aanslag. Is je hond overleden bij de dierenarts? Stuur dan een euthanasieverklaring mee. Als je viervoeter naar het asiel is gegaan, moet je een afgiftebewijs hebben. Heeft je hond een nieuw baasje? Dan moet je de gegevens van de nieuwe eigenaar doorgeven. Je hoeft natuurlijk ook niet te betalen voor de resterende maanden van het jaar.

Uitzonderingen

Niet voor alle honden moet je belasting betalen. Dit zijn de uitzonderingen:

  • Blindengeleidehonden
  • Honden in een asiel
  • Jonge honden tot 3 maanden oud die bij hun moeder blijven
  • Honden die door een stichting, vereniging of bedrijf als gehandicaptenhond aan een gehandicapte ter beschikking zijn gesteld of die in opleiding zijn bij een gastgezin
  • Gecertificeerde politiehonden voor een ambtenaar van de politie, als deze wordt ingezet bij opsporingsdiensten

Lees ook:

Terugkijktip: Radar praat over hondenbelasting en reist af naar Tilburg

In Tilburg betalen we hondenbelasting, maar dat is lang niet overal zo. Radar vond dat opvallend. Ti...

Tilburgs mysterie: is er toch een plekje voor honden bij het Spoorpark?

Talloze Tilburgers genieten van het Spoorpark. In de volksmond wordt het zelfs al het Central Park v...
honden

Cute! 9 x schattige Tilburgse honden (om verliefd op te worden!)

Weet je wat ons altijd weer vrolijk maakt? Het zien van lieve en leuke Tilburgse honden! We smelten ...

Meer over

Dieren Gemeente

adv.