Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De burgemeester heeft een boodschap op 4 mei: ‘Vrijheid is niet vanzelfsprekend’

Door Rowie van der Vliet 4 mei 2020

“Ik sta hier alleen in het Vrijheidspark”, zegt burgemeester Theo Weterings in een video op 4 mei. De dodenherdenking ziet er in Tilburg niet uit zoals we gewend zijn. We komen niet samen om alle slachtoffers te herdenken in het Vrijheidspark en op de begraafplaats van de Gilzerbaan.

“We maken als gemeenschap een moeilijke tijd door, maar het leed en verdriet van nu staat in geen verhouding van het leed en verdriet dat leefde in de stad in de jaren ’40 tot en met ’45”, zegt de burgemeester van Tilburg.

Niet vanzelfsprekend

“Net als in Amsterdam en elders in het land gedenken we vooral thuis. Dat is nodig, gelet op alle regels die gelden in deze coronatijd. Vrijheid is niet vanzelfsprekend, is kwetsbaar. Juist in deze tijd ervaren we dat vrijheid nooit vanzelf en zonder verdediging kan.”

Tekst loopt door onder de video.

Dodenherdenking 2020

Vanavond om 20 uur herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de vredesmissies daarna. Dat doen we thuis. Burgemeester Theo Weterings heeft voor jullie een boodschap op deze bijzondere dag. #wijherdenkenenvieren #Tilburgvrij #Tilburg75jaarvrij #Tilburgvlagtsamen

Posted by Gemeente Tilburg on Sunday, 3 May 2020

Verhaal blijven vertellen

De burgemeester spreekt ook over de Tilburgers en andere oorlogsslachtoffers in het land die langzaam maar zeker niet meer onder ons zijn. “Wij zullen hen missen, maar wij moeten hun verhaal blijven vertellen en zorgen dat we de verschrikkingen nooit vergeten.”

Holocaustmonument

In het filmpje geeft de burgemeester ook de aandacht aan een nieuw holocaustmonument voor alle Tilburgse slachtoffers. Dat staat in het Vrijheidspark. Kunstenares Tine de Weyer ontwierp het monument, dat er kwam te staan nadat de gemeenteraad de wens uitsprak om slachtoffers te herdenken. Het monument is een statement tegen uitsluiting, vervolging, genocide en dictatuur. Tegelijkertijd staat het beeld, een amandelboom met ontluikende knoppen, symbool voor leven en hoop.

Met elkaar verbonden zijn

De burgemeester heeft op 4 mei nog een verzoek aan ons. “Vanavond om acht uur zijn wij allen thuis en wij zijn stil. Wij herdenken de mensen die in de Tweede Wereldoorlog hun leven gegeven hebben voor onze vrijheid. Ik hoop dat u meedoet aan dat moment van gezamenlijke stilte. En in die stilte zullen wij met elkaar verbonden zijn.”

Lees ook:

Soraya uit Tilburg doet mee aan landelijke online dodenherdenking

Soraya van Weereld (45) uit Tilburg zou op 4 mei weer op de Dam in Amsterdam staan tijdens de dodenh...
Vrije dag bevrijdingsdag

Bevrijdingsdag 2020: heb je nou recht op een vrije dag of niet?

Lang leve de vrijheid! Het is dinsdag (5 mei) Bevrijdingsdag, normaal gesproken een dag vol feesteli...

De vlag uithangen op 4 en 5 mei: dit zijn de regels

Heb je de Hollandse driekleur (nee, geen tricolores in de vorm van een Willem II-shirt) in huis, dan...

Meer over

Gemeente Nieuws

adv.