Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Niet aan coronamaatregelen houden in Tilburg: zo hoog is de boete

Door Carin van der Meij 16 april 2020

Houd 1,5 meter afstand en ga niet met drie personen of meer – gezinnen en kinderen uitgezonderd – de straat op. Je kunt een boete krijten als jij je niet aan de coronamaatregelen houdt. Dat bedrag is niet mals. 

In ons land is er een noodverordening opgesteld om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Bovendien zijn restaurants, kapsalons, nagelsalons, schoonheidsspecialistes en plekken zoals het Spoorpark gesloten. Horeca mag nog wel open zijn als afhaalrestaurant.

Strafbaar in Tilburg

Om nog even je geheugen op te frissen: wat staat er ook alweer in die noodverordening als het gaat om openbare ruimtes?

  • Houd anderhalve meter afstand;
  • ga niet met drie of meer personen naar buiten, er is wel een uitzondering voor huishoudens en kinderen die jonger zijn dan twaalf jaar en onder toezicht samen buitenspelen;
  • samenkomsten organiseren of hieraan deelnemen is verboden, ook hier zijn uitzonderingen zoals uitvaarten en huwelijksvoltrekkingen;
  • de gemeente kan ook Tilburgers verbieden een bepaald gebied of locatie te bezoeken.

Doe je dit wel? Dan kun je een dikke prent verwachten. Politiewoordvoerder Robert vertelt: “Als een burger zich niet aan de noodverordening houdt, dan schrijven wij boetes uit van €390,- voor volwassenen en €95,- voor minderjarigen. Deze noodverordening geldt in heel Nederland en het boetebedrag is in elke stad of dorp hetzelfde.”

Boete coronamaatregelen

Dit paasweekend zijn er in Tilburg veel boetes uitgedeeld. Daarom besloot de politie op plekken waar veel mensen samenkomen om geen waarschuwing meer te geven. Zit je met vrienden op een kluitje of lap je andere regels aan de laars? Dan kun je al snel een boete verwachten.

Consequenties voor Tilburgse ondernemers

Het gaat hier om boetes voor burgers, ook wel strafrechtelijke maatregelen genoemd. Voor ondernemers die zich niet aan de coronamaatregelen houden, zijn bestuursrechtelijke maatregelen. Kort samengevat betekent dit dat niet de politie, maar de veiligheidsregio gaat over een passende straf voor het overtreden van de regels. In ons geval bepaalt Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant dit.

Zo hoog is de boete voor ondernemers

Natuurlijk hebben we voor je uitgezocht hoe dat zit in Tilburg. Houden Tilburgse ondernemers zich niet aan de noodverordening? Dan kan hij of zij hier een boete van €4350,- voor krijgen.

Lees ook:

aantal Tilburgers overleden coronavirus

Coronavirus in Tilburg: dit zijn de laatste ontwikkelingen

Het coronavirus houdt Tilburg in zijn greep. De maatregelen die worden getroffen om het virus tegen ...

ETZ ontwikkelt gratis ‘corona check app’

Twijfel je of die droge hoest, neusverkoudheid of keelpijn waarmee je rondloopt misschien duidt op b...
28 april

Coronamaatregelen verlengd: Tilburgers moeten binnenblijven tot 28 april

Dit zag je al van ver aankomen: de coronamaatregelen worden verlengd tot en met 28 april. We moeten ...

Meer over

Corona Gemeente

adv.