Mysterie: hoe komt het Dwaalgebied aan zijn naam?
Voor veel Tilburgers is het een van de populaire plekken om lekker doorheen te struinen. Met een mix van winkels,…
Je hebt nieuwbouwwijken, vinexwijken en bloemkoolwijken. Ja, dat laatste las je goed! Ook in Tilburg vind je een bloemkoolwijk. Wat is dat precies?
De Blaak in Tilburg is een perfect voorbeeld van een bloemkoolwijk. Dit zijn wijken die tussen 1970 en 1990 in Nederland zijn gebouwd en zich kenmerken door een bloemkoolstructuur. Ofwel: wijken waar de plattegrond lijkt op een doorgesneden bloemkool. Veel bloemkoolwijken hebben een vertakkend stelsel van doodlopende straten en woonerven. Ze worden ook wel woonerfwijken genoemd.
De Blaak is in de jaren tachtig gebouwd bij een natuurgebied in Tilburg en is volgens Wijkraad De Blaak een echte bloemkoolwijk. Deze buurt valt op door de vijvers (bijna allemaal met elkaar verbonden) en andere stukjes groen. Voordat de wijk uit de grond werd gestampt, was het een agrarisch gebied. In de wijk wonen mensen met relatief veel geld op de bank. De Blaak is volgens Wijkraad De Blaak gebouwd om ervoor te zorgen dat kapitaalkrachtige Tilburgers niet vaak verhuisden naar randgemeenten.
Tekst loopt door na het kaartje >
De opvolger van de bloemkoolwijk is de Vierde Nota Ruimtelijke Ordening Extra-wijk. Ofwel: de vinexwijk. Ook hier in Tilburg vind je er een, zelfs de wijk met de meeste inwoners. Drie keer raden! Het gaat om… jawel, de Reeshof! Op 1 januari 2022 woonden hier 43.996 mensen volgens Gemeente Tilburg.
In onze gids
Populaire rubrieken