Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Tilburg is een regenbooggemeente en dit betekent het

Door Carin van der Meij 1 augustus 2020

Tilburg is een regenbooggemeente – ook wel regenboogstad – in Nederland. Leuk feitje, maar wat houdt dit precies in? Dat lees je in dit artikel.

Kort samengevat: een regenbooggemeente is een gemeente die zich actief inzet voor de acceptatie van lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender, aseksuele en intersekse personen (LHBT+).

Regenbooggemeente

Van de 75 gemeenten hebben er 54 met de minister van onderwijs een intentieverklaring getekend. Met het zetten van deze handtekening geven gemeenten aan zich actief in te zetten voor de acceptatie, emancipatie, en veiligheid van LHBT+’s in eigen stad. Hiermee willen ze problemen als discriminatie op de woningmarkt, intimidatie en geweld tegengaan. Deze gemeenten krijgen hiervoor subsidie van de overheid. Tilburg tekende in 2008 de intentieverklaring voor het regenboogbeleid. We waren de eerste regenboogstad van Brabant!

Zo werkt het in andere gemeentes

Hoe zit het met de overige gemeenten? Die zijn op eigen houtje een regenbooggemeente geworden. Vaak is dit op initiatief vanuit de gemeenteraad of inwoners zelf. Deze gemeenten hebben een ‘LHBT+-beleid’ ontwikkeld, waarin staat hoe zij zorgen voor meer acceptatie voor LHBT+’ers. Na het aannemen van een motie hebben zij zichzelf uitgeroepen tot regenbooggemeente.

LHBT+’ers in Tilburg

In Tilburg vind je (bijna) elk jaar Roze Maandag, het op een na grootste gayevenement van Nederland. Dit jaar zou het tijd zijn voor de dertigste editie, maar dat feestje is naar 2021 verplaatst. Naast organisator Stichting Roze Maandag, is ook COC Tilburg- Breda en omgeving actief in de stad. Het COC is de oudste organistatie op het gebied van LHBT+’ers. Op kleinere schaal zijn er nog meer organisaties actief, zoals de club Happy boys & girls, die samenkomsten voor LHBT+’ers met een handicap organiseert. De identiteit van LHBT+’ers is voor altijd met Tilburg als stad verbonden. De gemeente probeert duidelijk te maken dat iedereen hier zichzelf mag zijn. Luc Brants, de auteur van Van Willem II naar Roze Maandag, laat in zijn pas verschenen boek zien dat het niet altijd zo geweest is. We weten zeker dat Koning Willem II homoseksueel gedrag vertoonde, zo stelt hij. Alleen werd dit jarenlang verzwegen. Maar vandaag de dag is dat gelukkig anders.

Lees ook:

De Lollipop

Fransjan en Jeroen van De Lollipop hebben het beste gaycafé van Nederland gered

Het had weinig gescheeld of er was geen gaycafé meer geweest in Tilburg. Ruim vier jaar geleden stak...
Janice la Jerve

VIDEO: We gingen kijken bij de finale van Miss Travestie Noord Brabant 2018

Dragqueens of travestieten, dat zijn toch mannen in jurken? Dat klopt, maar tijdens een bezoekje aan...
café de wijn

Jolanda en Bernadette zijn hét gezicht van Café de Wijn: ‘Het is ons kent ons hier’

Ze zijn al jaren hét gezicht van de Stadhuisstraat, hebben een fantastische barvrouw en stapten onla...

Meer over

Gemeente

adv.