Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: je auto te koop aanbieden op straat met een briefje achter de ruit?

Door Maartje Cooijman 19 oktober 2018

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, MAG DAT? Met deze week: mag je een auto op straat verkopen?

Een nieuwe auto gekocht en moet je nu van de oude af? Dan kun je ‘m op autosites zetten maar veel mensen zetten hun auto ook op een parkeerplaats met een ‘te koop’-briefje op de ruit. Dat kan snel tot een verkoop leiden, maar mág dat wel?

Particulier

Ja, dat mag! Je verwacht het misschien niet, maar het is toegestaan in Tilburg. Als je als particulier je auto wil verkopen, dan mag je die met zo’n briefje parkeren. Natuurlijk doe je dat dan niet op de stoep en als je dat op een parkeerplaats doet waar voor betaald moeten worden, dan betaal je ook gewoon parkeerkosten. Je mag een enkel voertuig op straat te koop aanbieden, omdat dit niet of nauwelijks het aanzien van de omgeving aantast of overlast veroorzaakt voor omwonenden. Bovendien neem je maar één parkeerplek in.

Niet voor autodealers

Wat de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) volgens artikel 117 wel verbiedt, is het excessief gebruik maken van dit recht. Het is dus niet de bedoeling dat je van de openbare weg jouw eigen showroom maakt met drie, vier of zelfs meer voertuigen die te koop staan. Dat kan namelijk wel voor overlast zorgen, bijvoorbeeld een tekort aan parkeerplekken.

Geen algemeen verbod

Er is dus geen algemeen verbod in de APV opgenomen voor het verkopen van je auto op straat. Wel hebben de burgemeester en wethouders volgens artikel 127 de bevoegdheid een verbod op verkoop van auto’s in een bepaald gebied door te voeren. Als er bijvoorbeeld in een bepaalde wijk tientallen auto’s te koop staan, zouden ze in dat gebied een verbod kunnen opleggen.

Lees ook:

parkeerplaats voortuin

MAG DAT: een parkeerplaats maken van je voortuin?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...
Fietsen in het bos

MAG DAT: een rondje fietsen in het bos?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...
Koffiepads

MAG DAT: je gebruikte koffiepads bij het gft-afval gooien?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

Meer over

Gemeente

adv.