Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: je afval in de kliko van de buurman gooien?

Door Rowie van der Vliet 24 april 2020

Het is lekker weer en Tilburg is volop bezig in de tuin. De kliko zit tot de rand toe vol en staat aan de straat, maar je hebt nog afval over. Je gooit het dus in de kliko van de buurman, die ook al aan de straat staat. Hij heeft immers toch nog ruimte over. Maar, mag dat wel?

Gelukkig halen Diamant-groep en BAT nog steeds ons afval op, ook nu de coronacrisis volop aan de gang is. Hoe erg kan het dan zijn als je de restjes van je avondeten in de kliko van de buurman gooit? Hij heeft zijn kliko al aan de weg staan, dus de kans dat hij er nog iets in wil gooien is niet zo groot toch? Aan de andere kant, is het de kliko van de buurman, niet die van jou.

MAG DAT?

We hoeven niet lang te zoeken voor het antwoord. De gemeente licht op haar website toe: “Het is namelijk niet toegestaan om ongevraagd afval bij iemand anders in de container te stoppen.” Iemand die betrapt wordt kan een boete van €90,- verwachten. Ben je toch altijd de klos en gooit iemand afval in jouw kliko? Spreek de buurman of buurvrouw daar dan zelf op aan. Afval gooien in de kliko van een ander mag dus niet, behalve als je daar samen afspraken over hebt gemaakt.

Buurman gooit afval in jouw kliko

Het kan zomaar gebeuren dat jij de dupe wordt als iemand iets in jouw afvalbak stopt dat daar niet hoort te zitten. De gemeente houdt om de zoveel tijd een controle om te checken of iedereen zijn of haar afval wel goed sorteert. Gooit iemand in de buurt plastic in de groene bak? Of restafval in de PMD-bak? Dan kun je een waarschuwing of boete krijgen. Je krijgt eerst een gele kaart, dan een oranje en als de gemeente nog een keer langskomt en de afvalsortering is weer niet goed dan krijg je een rode kaart. Die staat voor een boete van €90,-. Heb je zo’n boete gekregen maar weet je zeker dat dit door de buurman komt? Dan kun je een bezwaar indienen bij de gemeente.

Lees ook:

MAG DAT: lopend of fietsend door de McDrive gaan?

Hunker je al weken naar een BigMac of krijg je onwijs veel trek in een McFlurrie met dit weer? Even ...

MAG DAT: op de stoep in Tilburg tekenen met stoepkrijt?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

MAG DAT: aluminiumfolie bij het plasticafval gooien?

Wij Tilburgers zijn een kei in afval scheiden. We weten dat blik in de PDM-zak moet en pizzadozen bi...

Meer over

Gemeente

adv.