Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

10 x de populairste jongensnamen in Tilburg

Door Rowie van der Vliet 10 augustus 2020

Inspiratie nodig? Of gewoon heel benieuwd hoe jouw stadsgenoten hun kinderen noemen? Dit waren in 2019 de populairste jongensnamen in Tilburg. Ook leuk om gewoon lekker doorheen te scrollen natuurlijk. We tellen af van 10 naar 1. 

Bron: Gemeente Tilburg en 24Baby

Pagina 1/10
⟵ swipe swipe ⟶

Olivier (8 jongens in 2019)

Baby Puppy GIF - Find & Share on GIPHY

De naam Olivier stamt uit het Latijns en betekent olijfboom of olijfboomplanter. Wist je dat de olijftak het symbool van vrede is? Olivier kan ook afstammen van Olaf en dan betekent het zoon van de voorvaderen.

Noah (8 jongens in 2019)

Dog Sleeping GIF - Find & Share on GIPHY

Yes, onze redacteur Noah kreeg er in 2019 acht naamgenoten bij! Het is oorspronkelijk een Hebreeuwse naam en betekent rust of troost. Noah kennen we natuurlijk uit het Bijbelse verhaal waarin hij een ark bouwt en allerlei dieren meeneemt.

Mees (8 jongens in 2019)

Baby Miami GIF - Find & Share on GIPHY

De naam Mees was ook een populaire jongensnaam in 2019 in Tilburg. Het verwijst niet alleen naar de vogelsoort. Waarschijnlijk is het een afkorting van Bartholomeüs, wat ‘zoon van Talmai’ betekent. Talmai staat dan weer voor ‘de vorentrekker’ of ‘rijk aan rimpels’.

Max (8 jongens in 2019)

Baby Smiling GIF - Find & Share on GIPHY

Ja hoor, de namen met een M doen het goed. In 2019 kregen we er ook acht Maxjes bij. Dit is een Latijnse jongensnaam die staat voor ‘de grootste’. Het is afgeleid van Maximus, wat vroeger een eretitel voor een legeraanvoerder was.

Daan (8 jongens in 2019)

Baby Stealing GIF - Find & Share on GIPHY

Jaja, we blijven maar doorgaan met jongensnamen die volgens Gemeente Tilburg acht keer voorkwamen in het jaar. Deze naam is afgeleid van Daniël en betekent ‘mijn rechter is God’. Wist je dat de naam al populair is sinds de vroege Middeleeuwen?

Pepijn (9 jongens in 2019)

Baby Facepalm GIF by MOODMAN - Find & Share on GIPHY

Ook Pepijn was in Tilburg in 2019 een van de populairste jongensnamen. We snappen niet hoe, maar waarschijnlijk is het via Wilbo een verbastering van Wilbald of Wilbrecht. Dat staat voor wilskracht, streven, dapper, stralend, glazend of schitterend. Wilbo veranderde in Pippo en zo weer in Pepijn. Aha.

Mats (10 jongens in 2019)

Fail Fun And Games GIF - Find & Share on GIPHY

We zijn al toegekomen aan nummertje 4. In 2019 kregen tien jongens de naam Mats. Ook dit is een Hebreeuwse naam en het betekent ‘geschenk van God’. Mats stamt af van Mattheus.

Finn (10 jongens in 2019)

Baby Dancing GIF - Find & Share on GIPHY

Wist je dat het niet zeker is waar de naam Finn eigenlijk voor staat? Mogelijk is het afgeleid uit Finniko, een afleiding naar de Finnen. Maar het kan ook afstammen van vink. Misschien staat het ook wel voor de Ierse naam Fionn, wat ‘blank of wit’ betekent. Er is nog een optie: Finn kan een verbastering zijn van Finnr. Dit is een oud-Noorse naam met de betekenis Sámi. Dat is een woord voor een persoon uit Finland.

James (11 jongens in 2019)

Baby Hat GIF - Find & Share on GIPHY

James staat eigenlijk op een gedeelde eerste plaats als het gaat om de populairste Tilburgse jongensnamen in 2019. Het is een Engelse naam die afgeleid kan zijn van Jacob of Jakobus. Het betekent zoiets als ‘hij zal beschermen’ of zelfs ‘bedrieger of hielenlichter’. Dat laatste heeft te maken met het Bijbelse verhaal van Jakob en Esau.

Floris (11 jongens in 2019)

Baby Puppy GIF - Find & Share on GIPHY

Ken of ben je een Floris? Er kwamen in 2019 maar liefst 11 naamgenootjes bij. Floris is een Nederlandse naam die bloeiend, bekoorlijk of aanzien betekent. Van oorsprong is het een Latijnse naam, afgeleid van Florentius of Flora, de godin van de bloemen en lente.

Lees ook:

meisjesnamen Tilburg 2019

10 x de populairste meisjesnamen in Tilburg

Inspiratie nodig? Of gewoon heel benieuwd hoe jouw stadsgenoten hun kinderen noemen? Dit waren in 20...
babynamen

Dit zijn de populairste babynamen in Tilburg van de afgelopen 50 jaar

Naast een jaarwisseling, mogen we dit jaar natuurlijk ook spreken van een decenniumwisseling. En dat...
baby's

Cute! 11 x de schattigste baby’s van Tilburg

We lieten je al eerder zien dat we een hoop schattige baby’s in Tilburg hebben. Wat blijkt: er zijn ...
Pagina 1/10
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Gemeente

adv.