Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zoveel horecazaken kwamen in Tilburg erbij in de afgelopen acht jaar

Door Rowie van der Vliet 13 januari 2020

Een nieuw restaurant in het Spoorpark, even langs het gloednieuwe restaurant in het centrum: kan je alle horecazaken in Tilburg stiekem niet meer bijhouden, ondanks onze hotspotmeldingen? Dat is helemaal niet zo gek, want in de afgelopen acht jaar is het aantal eet- en drinkgelegenheden flink gestegen.

In heel Nederland is het aantal zaken met 16 procent gestegen. Even concreet: dat zijn bijna zesduizend horecazaken. Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Datlinq die LocalFocus heeft geanalyseerd.

Social dining erg populair

Koffietentjes, gezonde to-go zaken en afhaal-/bezorgrestaurants zijn hot and happening. Maar verreweg het meest populair in het horecalandschap: social dining. Eén derde van alle restaurants hanteert dit concept. Ondernemers zien geen brood meer in een ouderwetse kroeg, het aantal cafés in ons land is gedaald met 18 procent tot zo’n 6.100.

Steeds meer horecazaken in Tilburg

Dat is landelijk, maar hoe zit dat in Tilburg? Zo zit de vork in de steel: in 2012 telde Tilburg zo’n 420 horecazaken. Nu acht jaar later staat de teller op 573, een groei van 36 procent. Je hoort het al: ze (onder)nemen het ervan.

Populaire locaties

Hoewel wij dit volkomen logisch zouden vinden, is Tilburg niet de meest gewilde plek om een eet- en/of afhaalgelegenheid te beginnen. Die eer – met bijna 4.500 vestigingen – gaat naar Amsterdam. Andere uitschieters zijn Almere (+44 procent), Utrecht (38+ procent) en Eindhoven (37+procent). In die Brabantse stad met de meeste horecazaken hebben ze nu 790 restaurants en in koffietentjes. In 2012 waren dat er nog 578.

Neem hier een kijkje in het horecalandschap:

Lees ook:

T-Huis Spoorpark Tilburg

VIDEO: Nieuw jaar, nieuwe zaak! Het T-Huis is open in het Spoorpark

Even uitwaaien in het Spoorpark? Dat is vanaf nu nog fijner, want T-Huis is sinds vrijdag 5 januari ...
Heavens Kitchen aan de Piushaven, Tilburg

Ken je deze nog? 7 x horecazaken in Tilburg die niet meer bestaan

Gezellig met je vrienden een pilsje drinken in je eigen stamkroeg of met z'n allen uit eten in je li...
V&D

Oproep: welke Tilburgse zaken zou jij graag terug willen?

Eettentjes, winkels of andere toffe hotspots: ze komen en – helaas – gaan in onze stad. Ondanks dat ...

adv.