Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

We aten bij Restaurant RAK in de Piushaven

Door Thijs Dingemans 5 januari 2018

Restaurant RAK opende eind 2017 in de Piushaven. Is de nieuwste aanwinst aan het water ook écht een aanwinst? De locatie is in ieder geval bijzonder: je hebt uitzicht over de hele haven. Binnen valt het interieur met industriële lampen en fluwelen stoelen op. Maar de hamvraag is uiteraard: zijn we tevreden over het eten? 

We duwen de stevige gordijnen bij de ingang opzij en worden gastvrij ontvangen. Wat meteen opvalt: het restaurant oogt vol veel kleiner dan wanneer het leeg is. Het is maar goed dat we hebben gereserveerd, want de ruim twintig tafeltjes zijn bijna allemaal bezet. Drie tweezits langs het raam (rechts) zijn nog vrij. Voor ons is de hoge tafel met barkrukken vrijgehouden. Mijn tafelgenoten en ik gaan rustig zitten en snakken naar een goed glas wijn. Het wachten is begonnen…

Tataki

Een paar minuten later krijgen we het drinken op tafel, inclusief de menukaart met daarop zeven voorgerechten en acht hoofdgerechten. Als ik uit eten ga probeer ik meestal iets nieuws: vandaag wordt dat vooraf de Tataki. Dat is geschroeide runderkogel met appel en komkommer, sesamcrème en knoflook vinaigrette. Ik heb geen idee wat me te wachten staat… Het voor mij onbekende gerecht verschijnt 25 minuten na opname op tafel. In no-time werk ik het voorgerecht naar binnen – zo goed smaakt het. De plakken biefstuk zijn lekker mals en de combinatie van appel en komkommer met de knoflookdressing geeft het vlees nóg meer smaak. En dat terwijl ik niet eens een biefstukliefhebber ben.

tataki
De runderkogel. Foto: Indebuurt

Een keertje vis

Ik verras mijn tafelgenoten en mijzelf deze avond. Het hoofdgerecht dat ik bestel is gebakken kabeljauw. En dat is best uniek: vis eet ik eigenlijk zelden, negen van de tien keer ga ik voor een lekker vleesgerecht. Maar dit keer wordt het dus de kabeljauw met daarbij Zeeuwse spek en beurre blanc (wit botersausje). We bestellen ook maar meteen een nieuwe fles witte wijn en een fles plat water. Achteraf schrikken we van de rekening: we betalen bijna vijf euro per fles.

Dat smaakt naar meer!

Als we ruim drie kwartier later het laatste bodempje Chardonnay leegschenken, wordt het hoofdgerecht geserveerd. Ondanks dat er veel tijd tussen het voor- en hoofdgerecht zit, ben ik zéér enthousiast over de kabeljauw. De visfilet is goed gaar, ontzettend smeuïg en heerlijk gekruid met peper en zout. Overigens krijg je meer dan alleen de vis: twee kleine maïskolfjes, tomatenblokjes en aardappelpuree. De botersaus zorgt voor een nóg betere smaak en een vol gevoel. Mijn tafelgenoten zijn ook erg te spreken over hun gerecht: hertenmedaillons met hertenpeper en boerenkool en de in roomboter gebakken zeetong met remouladesaus.

vis
De gebakken kabeljauw met Zeeuwse spek en beurre blanc. Foto: Indebuurt

Aanwinst?

We zijn eruit: RAK is een aanwinst voor Tilburg. Het eten is goed, de bediening is gastvrij en de ligging is natuurlijk perfect. De menukaart overigens niet: bij de Tataki staat ‘seasamcreme’ in plaats van sesamcrème en we lezen ‘hertenmedallions’ in plaats van hertenmedaillons. Dat het best lang duurt voordat het eten op tafel staat, nemen we voor lief. We gingen hier tenslotte ook naartoe om lekker te tafelen.


Meer over Restaurant RAK ontdekken?

Restaurant RAK restaurants en horeca

Gesloten11:30 - 00:00

Hopliedenkade 249, Tilburg

Bekijk meer:restaurants en horeca

adv.