Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hofstede de Blaak genomineerd voor een Restaurant Award: wij nemen de proef op de som

Door Dagmar Faddegon 14 januari 2018

Na het befaamde Lekker-lijstje, de Bib Gourmands en de Michelinsterren bereikte afgelopen week weer een culinair lijstje onze redactie: de Restaurant Awards. In de categorie ‘beste prijs-kwaliteit’, wat overigens sterk lijkt op de Bib Gourmands, is één Tilburgs restaurant genomineerd. Namelijk Hofstede de Blaak. Tijd voor een bezoekje.

“Het is net alsof je in Buckingham Palace zit”

De avond begint met een upgrade. We zitten nauwelijks aan onze gereserveerde tafel of de bediening komt vragen of we het niet veel leuker vinden om in de jachtzaal te gaan zitten. Er is toevallig net een tafeltje vrijgekomen. “Ja”, roepen we in koor, want de jachtzaal achterin heeft veel meer sfeer dan de voorkant van het restaurant. Het is net alsof je in Buckingham Palace zit met alle gouden lijstjes, schilderijen en een hert aan de muur. Tenminste, als we Netflix-serie The Crown mogen geloven. We zijn benieuwd of we voor dit geld ook als royalty’s behandeld worden.

Fijne prijs-kwaliteitsverhouding

We kunnen kiezen uit drie, vier of vijf gangen. We gaan voor de middenweg: een viergangenmenu van €36,50. Over de eerste twee gangen zijn we eensgezind, maar over het hoofdgerecht twijfelen we. Wordt het gegrilde zalmfilet, kwartel met slakjes of gestoofde kalfswang met zwezerik? Dat laatste gerecht kost wel €12,50 extra op de bestaande menuprijs. We zijn hier juist terechtgekomen vanwege de fijne prijs-kwaliteitverhouding dus we besluiten het ‘normaal’ te houden en de twee andere gerechten te kiezen.

Hofstede de Blaak skreisalade
De skreisalade. Foto: indebuurt

Slakjes

Na verloop van tijd vragen we ons af of het personeel zelf niet zelf te veel slakjes op heeft, want ze komen maar traag op gang. Misschien heeft dat te maken met het feit dat we zijn gaan verzitten, want pas na een klein uur komt het eerste gerecht op tafel. Het is een kleine maar fijne salade van skrei, oftewel kabeljauw. Tegelijkertijd volgt er een hoogtepunt: het brood dat naar eigen recept is gemaakt. Na een dag hard werken en een uur sporten hebben we flinke trek, dus we hebben het brood al op voordat het tweede gerecht er is. Of we een tweede broodje willen? Jazeker, we zitten te genieten.

Het tweede gerecht is roodbaars met buikspek, bloemkool en wárme saus van duindoornbes. Het laatste doet me denken aan de warme appelmoes van mijn moeder. En die vond ik nooit lekker.

Hofstede de Blaak roodbaars
Roodbaars met buikspek, bloemkool en warme saus van duindoornbes. Foto: indebuurt

Primeur!

Dan komen de hoofdgerechten. We kunnen niet kiezen dus laten zowel vlees als vis op tafel komen. Er komt een aardige ober, die is vergeten wat hij uitserveert. Als hij bij het uitleggen van de gerechten vastloopt, biecht hij eerlijk op dat hij het echt niet weet, omdat dit van de nieuwe kaart komt die vandaag is ingegaan. We hebben dus een primeur! Gelukkig hebben wij goed opgelet en kunnen we hem precies vertellen wat er op onze borden ligt: het vleesgerecht is kwartel met slakjes, spitskool, dadelcrème en port jus met groene peper. Het visgerecht bestaat uit zalmfilet met gerookte palingsaus, pistache, artisjok crème en spruitblaadjes. We delen het eten en de bijpassende wijnen: het smaakt allemaal even goed. Tot onze verbazing smaken de slakjes nergens naar (ook niet vies!).

Hofstede de Blaak kwartel
Het hoofdgerecht van kwartel en slakjes. Foto: indebuurt

Over smaak valt niet te twisten

Tijd voor een toetje. Ook nu weer kunnen we niet kiezen dus we bestellen zowel zoetigheid als kaas. De zoetigheid bestaat uit marsepeincake met ananas, dragon ijs en witte chocolade. De kaas uit twee bereidingen van gorgonzola. Mijn tafelgenoot heeft de cake en ik heb de kaas. Eerlijk is eerlijk: we vinden het allebei niks en wisselen na een paar hapjes van dessert. Wat we vervolgens allebei een ontzettende verbetering vinden! Zo zie je maar: over smaak valt niet te twisten.

Hofstede de Blaak dessert
Het zoete dessert. Foto: indebuurt

Conclusie: nee, we zijn niet als royalty’s behandeld. Maar hoe erg is dat? We vinden het toch irritant als mensen ons aanspreken met ‘u’. Zo oud zijn we toch nog niet? Wel hebben we heerlijk gegeten en gedronken voor een niet al te hoge prijs. En daar draaide het per slot van rekening allemaal om.

Succes met de verkiezing Hofstede de Blaak!


Meer over Hofstede de Blaak ontdekken?

Hofstede de Blaak restaurants en horeca

Gesloten12:00 - 22:00

Dussenpad 1-3, Tilburg

Bekijk meer:restaurants en horeca

adv.