Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Eten bij: een volledig vegan restaurant in de binnenstad

Door Rowie van der Vliet 13 september 2020

Voor de meeste Tilburgers is het de normaalste zaak van de wereld: ergens gaan lunchen en dan de keuze hebben uit de volledige kaart. De lunchrooms waar dat kan voor vegans zijn op een hand te tellen. Wij nemen het ervan bij Focus Foodbar.

Voor de goede orde: wij zijn allemaal geen vegans. Ons lunchgezelschap bestaat uit één iemand die geen vlees eet en drie vleeseters. Maar een keertje vlees laten staan, doen we allemaal wel vaker. Je laten meesleuren aan de arm of een rondje gesmeek aanhoren, is bij niemand nodig. We nemen plaats op het terras en pakken de lunchkaart erbij.

Niet overdreven hip

Focus Foodbar valt niet op met een kleurrijke aankleding, megahip interieur of neonlichten. Vrolijke touches zijn er wel met het bloemenbehang binnen, industriële lampen, veel planten en de geschilderde bloemetjes op het hek om het terras. Alleen zijn die elementen subtiel en voelt Focus Foodbar als een doorsnee restaurant. Niet overdreven hip of schreeuwerig. De missie om vegan eten toegankelijk(er) te maken lijkt centraal te staan.

Groentekroketten Focus Foodbar
De groentekroketten op brood. Foto: indebuurt Tilburg

Keuzes maken

En dan wordt het toch moeilijk. Niet omdat we niks lusten, maar juist de hoeveelheid keuze doet twijfelen. Gaan we voor de groentekroketten of de oesterzwamkroketten van Zuiderzwam? Of wordt het een bruine bol met Aziatische touch? Ook interessant: eens testen hoe een vegan mozerella (nozerella) of een boerenomelet zonder ei smaakt. Even later zijn we er toch uit: het wordt een focus’ sandwich, de groentekroketten op brood en twee keer de Focus’ combi met soep, salade en een vegan kroket op brood. “Dan hoeven we niet te kiezen.” Zo is het maar net!

Focus Foodbar
De Focus combi. Foto: indebuurt Tilburg

Echt niet moeilijk

Vegan eten hoeft echt niet moeilijk te zijn. De groene kroketten proeven helemaal niet gek of experimenteel. Het zijn gewoon twee lekkere kroketten geserveerd met broodjes en mosterd. Vlees zit er niet in, maar de ragout van prei, ui, paprika, champignons, broccoli en peterselie heeft wel de structuur van een kroket. De oesterzwamkroketten smaken wel iets bijzonderder, maar zeker niet minder. Over de soep van de Focus combi zijn twee tafelgenoten erg enthousiast. Meestal krijg je een klein soepje, maar dit is een flinke kom met courgette en paprikasoep. De salade komt er alleen niet zo goed vanaf. “Het is net garnering.” Er liggen slabladeren en een tomaatje op het bord. Jammer, want op de menukaart staan wél salades die nieuwsgierig maken en veel meer ingrediënten hebben: de couscousbowl, falafel salad en asian bowl.

Focus Foodbar
De Focus sandwich van Focus Foodbar. Foto: indebuurt Tilburg

Hoe eet je dat?

De Focus sandwich is het meest speciaal. Op het bord van mijn tafelgenoot ligt een joekel van drie lagen. Hoe eet je dat? Gestuntel of (nog erger) knoeien is er niet. Hoppa, je haalt gewoon het prikkertje eruit en eet dan twee lagen op elkaar en eentje apart. Extra tip: probeer de tempeh apart te leggen en zoveel mogelijk mee te nemen tijdens een hapje. Dan kun je er extra van genieten!

Lunchroom zonder poespas

Lunchen bij Focus Foodbar voelt niet extra bijzonder of experimenteel, maar dat is juist de kracht. Je eet er ‘gewoon’ een tosti, boerenomelet, kroket op brood of een vegan kipkerriesalade. Zin in een burger? Dan heb je vier keuzes zonder vlees en met huisgemaakte frietjes. Echt alles op de kaart is vegan, maar verder is dit een lunchroom zonder poespas. Al mag er van ons nog wel iets meer aan de buitenkant te zien zijn dat je hier een volledig plantaardige lunch en dinerkaart hebt. Handig voor de toeristen die het nog niet weten!

Lees ook:

Bregje opende haar eigen restaurant: ‘Ik voelde dat ik er iets mee moest doen’

Voor wie toe is aan iets nieuws: Bregje Mols (28) opende zaterdag 17 augustus Focus Foodbar in hartj...
De Groene Chef proeverij

Lekker! Dit vegan restaurant is weer terug in Tilburg

Hier gaan vegans en lekkerbekken uit Tilburg vast heel blij van worden! Nadat we De Groene Chef meer...
villa pastorie

Goed om te weten! Dit zijn alle plekken waar je vegan kunt eten in Tilburg

Een keer geen zin in vlees? En laat je kaas, melk of boter ook liever staan? Gelukkig zijn er in Til...

adv.