Eten bij een verborgen parel in Tilburg: Masal

Door Thijs Dingemans 11 maart 2018

Elke keer als ik over de Hart van Brabantlaan fiets, komt er een bepaalde nieuwsgierigheid in me naar boven: wat zit er toch voor restaurant onder de studio’s van TalentSquare? Een eetcafé? Een restaurant van het hogere segment? Of heel iets anders? Laat mijn zusje nou net voorstellen om hier eens te eten. Graag!

Het is zondagavond: een avond waarop restaurants over het algemeen niet heel vol zitten. Met mijn kletsnatte jas stap ik Masal binnen. Mijn broer en ik worden gastvrij ontvangen. Onze jas wordt keurig opgehangen en we worden naar onze tafel gebracht. Daar zitten mijn moeder en zusje al even. Een rustige zondagavond? Daar is hier absoluut geen sprake van. “Jeetje, wat is het druk”, is het eerste wat ik zeg.

Even terug naar vroeger

Slechts een tafel of vijf/zes (en het zijn er veel!) is onbezet. Ik zit nog geen vijf minuten binnen of er klinkt keiharde Turkse muziek door de speakers. De lichten gaan uit, mensen klappen en in de spiegel zie ik een taart met sterretjes dichterbij komen. Aha, een jarige! Het moment brengt me terug naar vroeger: jaren vierde ik vakantie in Turkije. Ik leerde de cultuur kennen, de Turkse gastvrijheid en rituelen. Even voelt het alsof ik weer in Dalyan ben.

(tekst gaat door onder foto)

masal
Het verborgen pareltje Masal zit onder TalentSquare. Foto: indebuurt

Waar gaan we voor?

Ik weet nu dus waarom mijn zusje hier zo graag naartoe wilde: Turks eten. Een blik op de menukaart maakt me gelukkig. Köfte (lamsgehakt), Adana kebab (lamsgehakt), güveç (stoofpotje) en pide’s; allemaal heerlijke Turkse gerechten. Dat roept meteen – net als vroeger – de hamvraag op: waar zal ik voor gaan? Kies ik voor een spies met vlees? Of voor een stoofpotje met bijvoorbeeld kip? Ik ga voor mijn Turks lievelingsgerecht: Adana kebab. Dat is een spies van pittig gekruid lamsgehakt met cacık (Turkse yoghurt met komkommer, knoflook, dille en munt) en patlican salatasi (salade van aubergine, paprika en knoflook).

Mezeler

Als voorgerecht bestellen we Masal meze: een mix van diverse koude en warme voorgerechten, zoals Mitit köfte (gehaktballen van gekruid lamsvlees in tomatensaus), humus en Antep ezme (pikante tapenade van tomaat, paprika, groene peper uit en walnoten). ‘Op z’n Turks’ worden de gerechten binnen vijf minuten op tafel gezet. Zes bakjes voor vier personen inclusief brood. Meer dan genoeg!

(tekst gaat door onder foto)

masal
Het voorgerecht: een mix van Turkse gerechtjes. Foto: indebuurt

Typisch Turks

Een half uur later maken we ons op voor het hoofdgerecht. Inmiddels zijn er alweer drie taartjes met sterretjes door het restaurant gegaan. Mijn broer en moeder gaan deze avond voor het stoofpotje met kip, mijn zusje voor Yogurtlu kebap (gekruid lamsgehakt op een bedje van geroosterd brood en knoflookyoghurt overgoten met tomatensaus). Ik kies dus voor de spies met lamsgehakt, die keurig op een Turkse pide wordt geserveerd met eromheen de salade en rijst.

Voldaan

Hoewel mijn maag al vrij goed gevuld is door de voorgerechtjes, krijg ik het hoofdgerecht toch op. Wel met moeite, maar hé, dit laten we niet liggen! Het vlees smaakt lekker kruidig en tegelijkertijd verfrissend door de Turkse yoghurt. Voldaan neem ik een laatste hap, waarna de aarzeling begint: wel of geen dessert? Op de vraag van de vriendelijke serveerster, besluiten mijn tafelgenoten en ik om te passen. We gaan voor een Turks theetje, dat tien minuten op zich laat wachten omdat het nog moet ‘trekken’. Van een after dinner dip is geen sprake: wederom worden we opgewekt door de Turkse muziek. Dit keer verdwijnt een megataart op een van de tafels.

(tekst gaat door onder foto)

masal
Het hoofdgerecht: Adana kebab. Foto: indebuurt

Tip!

Na twee uur is het mooi geweest: we verlaten de Turkse sferen en gaan terug de Nederlandse regen in. Ik dank mijn zusje voor het ontdekken van dit verborgen pareltje aan de rand van de binnenstad. Liefhebber van de Hollandse kost? Waan je dan in ieder geval voor één keer in dit Turks sprookje!

Zie ook:

Hofstede De Blaak Skrei

Hofstede de Blaak genomineerd voor een Restaurant Award: wij nemen de proef op de som

Na het befaamde Lekker-lijstje, de Bib Gourmands en de Michelinsterren bereikte afgelopen week weer ...
Restaurant RAK

We aten bij Restaurant RAK in de Piushaven

Restaurant RAK opende eind 2017 in de Piushaven. Is de nieuwste aanwinst aan het water ook écht een ...
Weed burger Cinecitta

Verrassing! ‘De lekkerste burger van Tilburg’ eet je bij…. Cinecitta!

Afgelopen zomer deden we een interessante ontdekking: de lekkerste burger van Tilburg bevat geen vle...

Meer over Masal ontdekken?

Masal restaurants en horeca

Nu gesloten11:00 - 22:00

Talent square 333, Tilburg

Bekijk meer:restaurants en horeca

adv.