7 tips om optimaal te genieten van de lekkerste oliebollen van Tilburg

Aangeboden door Gebakkraam Voets 18 december 2017

Mmm, wat zijn de oliebollen van Richard Voets van Gebakkraam Voets lekker! Met zijn specialiteit eindigde hij onder andere in 2016 als hoogst genoteerde oliebollenkraam van heel Brabant in de AD oliebollentest. Samen met Richard geven we 7 tips om écht goed te genieten van deze lekkernij.

<< < Pagina 1 / 7 >
⟵ swipe swipe ⟶

Warm maken

Gebakskraam Voets
Foto: indebuurt

“Ik eet een oliebol net zo lief koud, maar veel mensen willen het warm hebben. Doe ze dan een minuutje of vier in de airfryer”, raadt Richard aan. “Je kunt de oliebol ook zo’n vier tot vijf minuten in de oven doen op 180 graden. Twintig tot dertig seconden in de magnetron kan ook. Als je ze te lang in de magnetron doet, worden ze klef. Daarom adviseer ik de oven of airfryer.”

Oliebol op kerstavond

Gebakskraam Voets
Gebakskraam Voets Foto: indebuurt

“Ik heb mijn oliebollenkraam al twintig jaar. In het begin reed ik als zestienjarig jochie op mijn scooter naar de kraam. Mijn moeder moest mij soms uit bed slepen, haha. In die twintig jaar is er veel veranderd. Stond ik daar met een stok het deeg met de hand te mixen. Dat gaat nu veel makkelijker met kneedmachines. Wat ook veranderd is? Ik merk dat de oliebol ook een populaire snack wordt om te eten op kerstavond. Vroeger was dat toch meer het worstenbroodje. Met kerst zijn de oliebollen ook aan te raden! De kraam is 24 december ook geopend op de Heyhoef en bij de Hornbach.”

Zo sta je geen kwartier in de rij op oudejaarsdag

Gebakkraam Voets
Foto: indebuurt

We snappen best dat het goed druk is bij de Gebakkraam Voets op oudejaarsdag. Voorgaande jaren kon het zomaar eens gebeuren dat je meer dan tien minuten in de rij stond. Dit jaar streeft de vakman naar vijf tot tien minuten wachten. Inmiddels heeft Richard er alles aan gedaan om uit te breiden door grotere kneedmachines en een grotere oven aan te schaffen. Al heb je de meeste kans om snel oliebollen te scoren als je een vroege vogel bent. “Tussen 6 en 10 uur ’s ochtends is het meestal heel rustig. Op oudejaarsdag ben ik daarom van 6 tot 17.30 uur geopend.” Dat wordt een wekker zetten!

Oliebollen bewaren

Gebakkraam Voets
Foto: indebuurt

“Wat je ook doet, leg de oliebollen niet in de koelkast. Je moet ze gewoon droog bewaren, daar blijven ze het knapperigst van. Zorg ook dat de poedersuiker los zit. Die geef ik sowieso los mee op oudejaarsdag.”

Bekroonde oliebollen

Gebakkraam Voets
Foto: indebuurt

Doe jezelf een plezier en probeer de best bekroonde oliebollen van Brabant. Richard Voets zit al twintig jaar in het vak, maar is nog lang niet van plan om te stoppen. Daar worden sommige Tilburgers heel blij van. “Laatst kreeg ik van een klant op de Heyhoef een bosje bloemen. ‘Wat leuk dat je er weer bent’, zei ze. Dat vond ik zo lief!”

Wat we bedoelen met best bekroonde? Gebakkraam Voets staat in de AD oliebollentest al zes keer het hoogste genoteerd van heel de provincie Brabant. In 2014 wist hij zelfs de zevende plek te behalen. Daarnaast heeft hij ook een andere prijs bemachtigd, een certificaat van de NBC, Nederlands Bakkerij Centrum. “Dat certificaat krijg je niet zomaar. Het was best een strenge keuring. Ze kijken onder andere naar hoe krokant de oliebol is, de vulling, vetpercentage en luchtigheid. We zijn wederom bekroond met Goud.”

Probeer eens iets anders

Gebakkraam Voets
Foto: indebuurt

“Als je het mij vraagt zijn de krentenbollen vier keer lekkerder. Dat is een oliebol met stukjes appel en krentenrozijnen, maar in de volksmond noemen we het krentenbollen. Wist je dat ze dit in de rest van het land kennen als oliebol? Klanten laat ik lekker proeven. “Ik lust da nie”, hoor ik soms. Als ze het dan toch proberen hoor ik vaak – op z’n Tilburgs – ‘o ja, deh smoakt wel!’ Die oliebol met krenten is zoet van zichzelf, dus poedersuiker is niet nodig. Je hoeft ze niet eens per se warm te maken.”

Neem er lekker nog één

Gebakkraam Voets
De oliebollen gaan er bij Richard ook wel in! Foto: indebuurt

“Wist je dat oliebollen helemaal niet zo ongezond zijn? Mensen geloven het vaak niet en moeten dan lachen. Toch bevat een oliebol meer voedingstoffen dan een eierkoek”, zegt Richard. Hij heeft nog wel één kanttekening: “Natuurlijk komen er wel meer calorieën bij door de poedersuiker.”

<< < Pagina 1 / 7 >
⟵ swipe swipe ⟶