Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

WOW! In september kun je tussen Tilburg en Den Bosch in een oude stoomlocomotief rijden

Aangeboden door ModeltreinCenter 16 augustus 2019

Vier grote Duitse locomotieven – van meer dan 30 meter lang – rijden op zaterdag 21 september tussen Tilburg en Den Bosch. Eén stoomlocomotief verbruikt 25 ton kolen en 34.000 liter water, en weegt honderden tonnen! En het mooiste: tijdens de tweede editie van Den Bosch onder Stoom kan jij vanuit Tilburg meerijden.

Het initiatief komt van Martijn Lankhaar (25), eigenaar van ModeltreinCenter in Den Bosch: “De beleving van zo’n enorme stoomlocomotief is overweldigend. Je reist in oude Nederlandse en Duitse vooroorlogse rijtuigen, waarvan de raampjes nog helemaal open kunnen.” Stel je voor: lekker uit het raam leunen terwijl de geur van de kolen en stoom je neus indringen. “Het is fantastisch om het geweld van een locomotief te horen. Het is voor kinderen ook heel fascinerend!”

Tekst loopt door onder foto’s.

Foto: Martijn Lankhaar
Foto: Martijn Lankhaar
Foto: Martijn Lankhaar
De stoomlocomotief rijdt tussen Tilburg en Den Bosch. Foto: Martijn Lankhaar

Een succesvolle eerste editie

Vorig jaar kwam de allergrootste stoomlocomotief van Europa naar Tilburg. Honderden treinliefhebbers maakten een ritje. Martijn vertelt: “Den Bosch onder Stoom is ontstaan omdat ik aan onze klanten vroeg wat ze er van zouden vinden als er stoomtreinen rondom Den Bosch – en dus ook in Tilburg – zouden rijden. Die vraag werd een groot succes en dat resulteerde in de eerste editie vorig jaar. Wegens het succes én ons tienjarig winkeljubileum, organiseren we het dit jaar nog een keer.

Vier Duitse locomotieven

De locomotieven zijn uitgerust met hetzelfde beveiligingssysteem als moderne treinen. Daarom mogen ze van spoorbeheerder ProRail tussen de treinen van De Nederlandse Spoorwegen rijden. Leuk weetje: bij vertrek staat er zelfs ‘stoomtrein’ op het bord in plaats van ‘Intercity’ of ‘Sprinter’!

Tekst loopt door onder de foto’s.

Foto: Martijn Lankhaar
Foto: Martijn Lankhaar
Foto: Martijn Lankhaar
Foto: Martijn Lankhaar

Oude locomotieven

Drie van de vier locs die komen, zijn vrij laat gebouwd: tussen 1955 en 1958. De laatste stoomlocomotief reed tot in begin jaren negentig (ja, echt waar) nog in Duitsland. De vierde stoomlocomotief is de grootste, met wielen van bijna twee meter groot!

Tilburgse kolen

De organisatie heeft Martijn slim aangepakt: “De kolen komen van Rijnen Brandstoffen uit Tilburg, dat in 2019 honderd jaar bestaat! Zij doneren een aantal ton kolen aan het evenement en daar zijn we ze natuurlijk heel dankbaar voor.” Het laten rijden van stoomtreinen op het drukke spoor is ontzettend lastig. “Het is een uniek evenement. Het reguliere treinverkeer moet wel kunnen rijden en het wordt steeds drukker op het spoor. Gelukkig vindt ProRail het zelf ook erg mooi!”

Praktische informatie

Wil je meerijden? Kaartjes kosten €15,- voor kinderen (4 tot en met 10 jaar oud) en €25,- voor volwassenen. Kinderen tot en met 3 jaar reizen gratis mee op schoot. Zet je status op ‘aanwezig’ bij het Facebookevent en koop je tickets via deze link.

En dit is de prachtige stoomlocomotief:

 Meer over ModeltreinCenter ontdekken?

ModeltreinCenter

speciaalzaken

Vandaag gesloten

Vughterstraat 92, Den Bosch

Bekijk meer:speciaalzaken

adv.