We staken de handen uit de mouwen tijdens NLdoet van het Oranje Fonds

Aangeboden door Oranje Fonds 12 maart 2018

Wat werd er goed geklust dit weekend tijdens NLdoet! Een heleboel Tilburgers staken de handen uit de mouwen om onze stad een stukje mooier te maken. Het Oranje Fonds nodigde ons uit om ook te komen helpen en daarom gingen we naar één van de mooiste stukjes van Tilburg: de Piushaven. 

<< < Pagina 1 / 6 >
⟵ swipe swipe ⟶

De lente nadert langzaam en dat betekent dat het teeltseizoen weer begint. In de unieke Stadstuinderij Piushaven werd daarom zaterdag 10 maart met man en macht gewerkt om te zorgen dat er weer lekker geteeld kan worden. Er moest van alles gebeuren en wij wilden graag ons steentje bijdragen aan de stadstuin. Daarom meldden we ons ’s ochtends vroeg op het terrein aan de rand van het water.

Van alles te doen

Daar worden we gastvrij ontvangen door tuinbeheerder Theo Sanders en Matthijs van den Hurk, vrijwilligerscoördinator van NLdoet. Een hoop Tilburgers, onder wie scouts, zijn al druk bezig: aardbeien worden geplukt, het speelhuisje wordt opgeknapt, stekjes worden geplant, aardperen worden gekweekt en uit de grond gehaald en Belgische trekpaarden – een echte publiekstrekker – ploegen het land.

(tekst gaat door onder foto)

Nldoet
Matthijs legt Thijs uit wat hij mag gaan doen. Foto: indebuurt

Unieke locatie

Duidelijk is dat we op een bijzondere activiteit zijn beland. Er is veel animo om de Stadstuinderij gereed te maken voor het nieuwe seizoen. Hoe dat komt? “Het is een unieke stadstuin”, zoals Theo ons vertelt. “De Stadstuinderij is heel erg belangrijk voor Tilburg. We zitten in het centrum en dat is vrij uniek in Nederland. In veel steden wordt stadslandbouw gepleegd, maar niet in hartje stad.”

Diverse groep

Voor Theo en de vrijwilligers zit het winterschema erop. Komende week wordt begonnen met het zaaien en planten, in mei volgt de eerste oogst. Maar eerst dus NLdoet, waarbij alle handjes helpen. Heel wat diverse handjes, geeft Matthijs aan. “Hoogopgeleid, laagopgeleid, jong, oud; om dat allemaal onder één kap samen te brengen, is bijzonder en waardevol.”

(tekst gaat door onder foto)

nldoet
Aardperen worden uit de grond gehaald. Foto: indebuurt

Daar gaan we!

Goed, genoeg gekletst. Ook wij worden door Matthijs aan het werk gezet. “Ik zal een kruiwagen voor je pakken.” Twee minuten later is de coördinator terug. Wat we mogen doen? Drainagezand strooien in een kruidentuintje. Met onze twee linkerhanden scheppen we het zand in de kruiwagen en strooien we het zand. Met nog wat extra uitleg van Theo (de eerste lagen waren véél te dik…) gaan we vervolgens als een speer. Met de zweetdruppels op ons hoofd strooien we voor de laatste keer zand, waarna we de hark er doorheen halen. Voldaan kijken we tevreden naar het kruidentuintje. Oók wij hebben ons keurig ingezet tijdens NLdoet!

De foto’s

Eerlijk: we zien onszelf hier niet dagelijks staan, maar één keer per jaar vinden we dit uitstekend te doen. Wat ons nog blijer maakt, is dat een heleboel Tilburgers zich in de hele stad hebben ingezet bij de activiteiten! Benieuwd hoe wij te werk gingen? Check gauw de foto’s!

Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt

Op veel meer plekken in de stad werd geklust dit weekend! Op de volgende pagina’s zie je een foto-impressie van die activiteiten. 

Oranje Fonds dienstverlening

Bekijk meer:dienstverlening

Schoonmaakactie Fokkerpark

Afval prikken

Heel Hazelaar Bakt

Lente ontbijt

En zo goed waren we met z’n allen bezig:

<< < Pagina 1 / 6 >
⟵ swipe swipe ⟶