Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

We gingen mee met Tourtje Tilburg met Adje als stadsgids ?

Door Rowie van der Vliet 12 september 2017

Arijan van Bavel (Adje) zat eens in een tourbus die Rotterdam doorsjeesde en wist: wat zou dit gaaf zijn voor Tilburg. Met zijn rood-wit geblokte jasje aan leidt hij toeristen en locals nu door onze stad. Rowie ging mee op zijn Tourtje Tilburg.

Zoals Adje het zelf gekscherend noemt leidt hij de groep rond met ‘een beetje flauwekul’. Het ene moment staat hij als zanger voor een publiek, het andere is hij een charismatische quizmaster. Zo mag de groep een hoedje vouwen. Na wat gestuntel komen we uit op een exemplaar dat nog enigszins op het hoofd te zetten is. Het papieren hoedje is een bruggetje naar een van de vele spelletjes tijdens de tour. We testen onze kennis over Tilburg met wat vragen. Is het antwoord A, dan zetten we het knutselwerk op.

Arijan van Bavel (Adje) tijdens Tourtje Tilburg
Foto: indebuurt

Verrassende verhalen

Als de tour begint, houdt hij zich stevig vast aan een stoel. Dat blijven staan in het gangpad is nog een heel vak apart. Net zoals stadsgids overigens, maar dat doet Arijan met verve. Hij komt met verrassende verhalen op de proppen. Zo komt aan het licht dat de was van het Koninklijk Huis in Tilburg gedaan wordt. Of dat de meeste muziek in de Efteling wordt opgenomen in de Chapel Studio, niet ver van de Korvelseweg waar Arijan lang gewoond heeft. “Nu woon ik in Winterswijk. Ja, mijn man is daar burgemeester en ik ben burgemeestersvrouw, haha.”

Liefde voor Tilburg

“Daar bij het groene is Noorderligt, het vroegere 013”, wijst Arijen van Bavel aan. “O, niet? Is het dat grijze gebouw?” Tijdens zijn allereerste tour door de stad sluipt er nog wel eens een foutje in. Wat maakt het eigenlijk uit? Het leuke van de rondleiding is de liefde voor Tilburg die zo duidelijk naar voren komt. Staat-ie dan in volle borst Kedeng Kedeng van Guus Meeuwis te zingen omdat we de Spoorzone inrijden. Of spreekt hij met trots over ’t Rooi Menneke of de overleden zwerver die altijd om ’n halve euro vroeg. “Het was een beetje zielig, maar ook wel heel leuk. Ze horen toch bij Tilburg.”

Foto: indebuurt

Mooiste gebied van Tilburg

De tour doet bekende plekken van Tilburg aan zoals de Westpoint en het TextielMuseum. Soms strekken we even de benen. Zo lopen we door de Spoorzone. “Dit is het mooiste gebied van Tilburg, als je het mij vraagt. Beetje rauw, beetje hip. Wat gebeurt er hier veel!” Of gooien we op de parkeerplaats van het TextielMuseum een bekertje Schròbbler naar achteren om te proosten op de eerste editie van Tourtje Tilburg. “Atten”, roept Arijan als woordgrap op zijn bijnaam. “Ja, het is misschien toch verstandiger als ik dat niet doe, haha.”

Zelfspot van Adje

Als we weer plaatsnemen in de bus komt er een onheilspellend muziekje uit de speakers. “Ja mensen, u hoort het. Dat is filmmuziek. Het wordt een beetje eng nu. Wie kan mij vertellen wat er in Tilburg als eerste gebeurde?” Moord in de kerk? Wel goed, maar dat bedoelde hij niet. “De ondergang van het MIDI-theater”, klinkt er in de bus. Arijan kan er zelf nog het hardste om lachen. Hij heeft even nodig om bij te komen. “Ja, dat was ook heel bloederig”, grapt hij maar. De zelfspot van Adje is misschien nog wel het leukst. Ennuh, voor de nieuwsgierigen: het goede antwoord is een bankoverval.

Tourtje Tilburg op de Heuvel
Adje vertelt vol humor over Willem II bij zijn standbeeld Foto: indebuurt

Tourbusdata

Met Tourtje Tilburg kan Arijan van Bavel zomaar wèl een succes in handen hebben. Bezoekers zijn drie uur op pad en maken een theatervoorstelling in de bus mee. Van meeblèren met De Zangeres Zonder Naam, die hier haar afscheidsconcert had, tot een bakse koffie doen met zijn allen. 30 september kun jij aansluiten. Kun je dan niet? Hier vind je alle data. Een ticket kost €37,50.

adv.