Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Tilburgse Robin (26) stopte met social media en organiseert nu een afkickclub

Door Rowie van der Vliet 22 augustus 2020

Eindelijk weer eens afspreken met vrienden op anderhalve meter, maar ondertussen zitten jullie allebei naar je telefoon te staren. Of je gaat op date met iemand die al een relatie lijkt te hebben – met zijn of haar smartphone. Robin Berkelmans (26) was vorig jaar helemaal klaar met Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat, Tiktok en andere platformen. Ze start de Altijd Aan Club, bijeenkomsten om af te kicken van social media.

Volgens Robin is zij niet de enige die met social media wil stoppen. Ze hoort het wel vaker in haar omgeving. Maar niet iedere Tilburger doet het ook echt. Volgens de schrijfster, ondernemer en (nog steeds) internetgebruiker komt dat doordat ze bang zijn social mediaprofielen niet te kunnen verwijderen in verband met werk of vriendschappen. “Ik vond dat ik het levende bewijs moest zijn van de kritiek die ik op verschillende social media platformen uitte. Niemand moet zich afhankelijk hoeven voelen van dingen die hen ongelukkig maken”, aldus Robin via een persbericht.

‘Je voelt je alleen’

Robin snapt dat het niet zo moeilijk is om te stoppen met social media wanneer je dit echt wil. “Die moeilijkheid zit niet in weten dat het [social media, red.] niet goed voor je is. Het internet heeft ook veel goede kanten. De moeilijkheid zit in de angst om ‘iets’, een kans, of iemand, een vriend, een waardevol contact, te verliezen.” Dat gevoel kent Robin goed. Ze legt uit hoe het voelde: “Zodra je besluit de stap te zetten om je account of app te verwijderen voel je je alleen. Alsof het jóuw schuld is dat jíj geen maat kan houden.”

#digitaldetox

Met de Altijd Aan Club wil Robin laten zien dat je er niet alleen voor staat. Toen Theater De Nieuwe Vorst jonge Tilburgers uitdaagde om hun ideeën aan te dragen voor een theaterprogramma, besloot ze de club voor te stellen. De Altijd Aan Club komt bij elkaar in Theater De Nieuwe Vorst op maandag 7 september, 21 september, 5 oktober, 19 oktober, 2 november en 16 november. Iedere sessie start vanuit ander thema en kunnen apart worden bijgewoond. Je betaalt vijf euro voor een ticket. Je logt samen uit en bespreekt het effect van social media op jezelf en de rest van de wereld. Een #digitaldetox, dus!

Lees ook:

knuffelvandalisme

Robin heeft een keigave hobby: ‘Het mysterie maakt het zó leuk’

Of vandalisme alleen maar negatief is? Zeker niet. Vraag het Robin Berkelmans (24). De Tilburgse str...
Tilburgse vrijgezellen

Ilona startte een Facebookgroep voor Tilburgse vrijgezellen: ‘Al 460 leden’

Een Facebookgroep voor Tilburgse vrijgezellen: het idee kwam bij Ilona op toen het coronavirus het d...

Bryan uit Tilburg ging viral met #maatjegezocht: ‘Mensen zeggen dat ik een held ben’

Bryan Vreijsen zag de oproep over eenzame jongeren van de Nijmegese Nadï voorbijkomen. Hij besloot h...

Meer over De Nieuwe Vorst ontdekken?

De Nieuwe Vorst theaters

Op aanvraag

Willem II-straat 49, Tilburg

Bekijk meer:theaters

Meer over

Doen Getipt

adv.