Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

‘Gewoon’ in Tilburg: exclusieve jurken van Chanel, Dior en meer topmerken

Aangeboden door TextielMuseum 15 juli 2020

Wat hebben Louis Vuitton, Chanel en Dior met elkaar gemeen? Oké, best een hoop natuurlijk. Maar sinds dit jaar nog een extra dingetje: liefst veertig exclusieve stukken van wereldberoemde modehuizen staan gewoon hier in ons bescheiden Tilburg! Wij maakten een rondje door het TextielMuseum.

We krijgen een rondleiding van medewerker Bree Tahapary en zijn maar meteen eerlijk: de laatste keer dat we in het TextielMuseum waren, was nog op de basisschool. Een verhaal dat Bree vaak hoort van Tilburgers. Jammer, want wát een toffe ervaring biedt dit eigentijdse museum!

Jurken

Even over die jurken: dat zijn stuk voor stuk pareltjes die je nu wel van héél dichtbij kunt zien in het TextielMuseum. Voor de volledigheid, we zien hier exclusieve haute couture-stukken van Alberta Ferretti, Balenciaga, Chanel, Dior, Jean Paul Gaultier, Iris van Herpen, Louis Vuitton, Maison Margiela, Schiaparelli en Yiqing Yin. De tentoonstelling staat in het teken van kant. Je ontdekt hier hoe modeontwerpers samen met kantmakers nieuwe toepassingen in haute couture creëren. Zo zit er bijvoorbeeld een jurk van hout bij…

Tekst loopt verder onder de foto.

TextielMuseum
Foto: William van der Voort.

Historie

Over hout gesproken. Al wandelend door de verschillende ruimtes van het museum kom je natuurlijk ook de Tilburgse textielhistorie tegen op verschillende manieren. Zo staan er tal van oude, houten ‘machines’ waarmee vroeger textiel werd gefabriceerd. Ook zijn er video’s van hoe het maakproces er vroeger uitzag, zijn er historische stukken textiel en kom je vooral een ontelbaar aantal bijzondere feitjes te weten.

Tekst loopt verder onder de foto.

TextielMuseum
Het TextielLab. Foto: Josefina Eikenaar.

TextielLab

Minstens zo bijzonder is de moderne werkwijze. In het TextielLab zie je hoe de professionele maker een verhaal vertaalt naar stof. Zo zijn die immense textiele wanden in de LocHal hier in het TextielLab gemaakt. En in het recente verleden kon het zomaar eens zijn dat je Viktor & Rolf aan de gang zag met allerlei kleuren, garen en de meest bijzondere mechanische systemen. Momenteel zie je hoe de mondkapjes van Yamuna Forzani non-stop geproduceerd worden, die zo gewild waren dat ze op dag 1 uitverkocht waren. Ook gaaf: in de Design Studio kun je vanaf eind september je eigen sokken en shawls produceren, gewoon met de computer!

Benieuwd? Dan hebben we goed nieuws. Je loopt op dit moment namelijk gewoon weer lekker zonder reservering binnen bij het TextielMuseum. En: museumliefhebbers opgelet… Deze zomer bezoek je met een ticket voor het TextielMuseum namelijk óók De Pont voor niks. En andersom! Of het nu gaat om haute couture mode van nu, innovatief textiel van de toekomst of de textielindustrie van het verleden, Tilburgs trots voel je écht als je in het TextielMuseum bent, dus: go, go, go.

 Deze bijdrage wordt je aangeboden door TextielMuseum. Meer over TextielMuseum ontdekken?

TextielMuseum

musea

Gesloten12:00 - 17:00

Goirkestraat 96, Tilburg

Bekijk meer:musea

adv.