Marjolein bedenkt wat Tilburgers willen zien: ‘Ik heb ook niet overal verstand van’

Aangeboden door Schouwburg Concertzaal Tilburg

Schouwburg Concertzaal Tilburg
Marjolein Fischer is hoofdprogrammeur bij Schouwburg Concertzaal Tilburg.

Gewapend met een blocnote van theater naar theater om de allernieuwste voorstellingen te ontdekken. Het werk van een theaterprogrammeur lijkt één groot avontuur. Marjolein Fischer is hoofdprogrammeur bij Schouwburg Concertzaal Tilburg en legt uit dat het tóch ietsjes anders zit. Én ze tipt de tofste shows van dit moment!

Sinds twee jaar regelt Marjolein de programmering van Schouwburg Concertzaal Tilburg. Voor de volledigheid: op haar visitekaartje staat ‘Manager Programmering & Events’. Want naast de ‘grote’ voorstellingen is de theater/concertzaal er voor álle Tilburgers. “Van amateurmusici en afstudeerders van de rockacademie tot bedrijven en scholen. Ook die kunnen voor hun evenementen bij ons terecht.”

Gelukkig niet alleen

Toch is Marjolein het leeuwendeel van haar werk bezig met de programmering van het commerciële, culturele aanbod. Als inkoper, zeg maar. Dat doet ze niet alleen. “Gelukkig niet! Daar zou ik echt geen tijd voor hebben. We hebben een team waarmee we de mooiste voorstellingen naar Tilburg halen. Zo is er bijvoorbeeld een muziekprogrammeur, speciaal voor de muziek.”

Netwerk is belangrijk

De tijd dat er één programmeur was, die voor de hele stad bepaalde wat er te zien was, is voorbij. In het werk van Marjolein is juist het opbouwen en onderhouden van contacten belangrijk. “Soms koop je een voorstelling, voordat die überhaupt gemaakt is”, legt ze uit. “Dan moet je wel weten wie de producenten, de regisseur en de acteurs zijn om daar vertrouwen in te hebben.”

Niet overal verstand van

Een andere reden om een goed netwerk te hebben, is voor Marjolein een heel praktische: “Ik heb ook niet overal verstand van. Neem circus, een opkomend theatergenre. Een prachtige totaalspektakel met acrobatiek, dans en livemuziek. Heel mooi, maar ook heel specifiek. Ik werk dan graag samen met de mensen van Festival Circolo, die hebben daar een veel betere kijk op. Zo heb ik ook veel contact met andere festivals en ook met collega’s van de andere grote Brabantse theaters.”

Altijd een Tilburgse gebleven

Veel van die contacten hield Marjolein over aan haar vorige baan. Ook als programmeur, toen voor het bekende Metropole Orkest. “Daar zat ik dus aan de andere kant van de tafel, als een soort verkoper. Ik reisde met het orkest door het hele land en deed ondertussen mijn werk. Werken op afstand is voor mij dus niets nieuws!”

Na haar conservatoriumopleiding in Tilburg studeerde Marjolein economie in Rotterdam en had ze met het Metropole Orkest Hilversum als standplaats. Toch is ze altijd in Tilburg blijven wonen. “Dit is gewoon mijn stad”, zegt ze trots. “Er gebeurt hier heel veel, er bruist veel creativiteit. En ik ben nu weer terug op fietsafstand van mijn werk.”

Terug op het oude nest

Ja, terug, want Marjolein werkte eerder voor Schouwburg Concertzaal Tilburg. “Dat was mijn eerste job, als zakelijk leider van het Magogo Kamerorkest. Dat heb ik vijf jaar gedaan. Toen vloog ik uit en nu land ik weer op het oude nest.”

Plezier komt na het werk

En nu? Theaters afstruinen in het land, op zoek naar bijzondere voorstellingen? “Dat is een geromantiseerd beeld”, nuanceert Marjolein direct. “De afgelopen tijd was dat sowieso erg moeilijk en daar hebben we ook helemaal geen tijd voor. ”

Nee, het grote plezier komt bij Marjolein ná de voorstellingen in Tilburg. “Als ik op een avond door het theater loop, terwijl alle drie de zalen in bedrijf zijn. Dan komt alles bij elkaar komt en zie ik waar mijn werk toe heeft geleid. Dan zie en spreek ik mensen die het naar hun zin hebben en geraakt zijn door een voorstelling. Zo krijg ik eer van mijn werk!.”

Marjolein heeft voor komende tijd nog mooie theatertips voor ons. Welke dat zijn, lees je in onderstaande slides!

Charly Luske & band: Story of Robbie Williams

Twee jaar lang jaar tourde Charly Luske succesvol met Story of George Michael langs de Nederlandse theaters. Een door hem zelf geproduceerde voorstelling, die dit jaar een vervolg krijgt met de Story of Robbie Williams. Charly: “Robbie is voor mij de grootste entertainer van eind jaren ’90 en de 00’s. Samen met de band gaan we alle ups en downs, hilarische momenten en intieme geheimen van Williams voorbij laten komen. En bovenal natuurlijk: zijn geweldige muziek. Feel, Let me entertain you en natuurlijk Angels. Al die hits, zoveel energie, ik kan niet wachten!”

Charly Luske en band spelen zaterdag 4 december de bekendste nummers van Robbie Williams. Fan van Robbie en/of Charly? Kaarten haal je hier!

Foto: Otto van der Toorn

Ballet Staatsopera van Tatarstan: De Notenkraker

Het magische kerstballet De Notenkraker brengt het ultieme kerstgevoel naar het theater. Het verhaal vertelt het avontuur van Clara en de betoverde notenkraker die ze op kerstavond cadeau krijgt. In haar droom verandert de notenkraker in een knappe prins die haar meeneemt op een wonderbaarlijke reis door een sprookjeswereld en allerlei landen.

De voorstelling wordt gedanst door het geliefde balletgezelschap uit Tatarstan met de sprankelende en romantische muziek van Tsjaikovski. Met honderden kleurrijke kostuums en vrachtwagens vol indrukwekkende decors brengen ze de kerstsfeer heel dichtbij!

De Staatsopera van Tatarstan danst woensdag 8 december in Tilburg. Liefhebbers van ballet bestellen snel hun kaarten hier!

Foto: Wim Lansen

De Alex Klaasen Revue Snowponies: een Merrie Christmas

De Alex Klaasen Revue keert deze winter terug in onze schouwburg met een ‘Special Edition’ van zijn succesvolle voorstellingen Showponies 1 en 2, getiteld Snowponies: een Merrie Christmas. Deze exclusieve kerstshow op vrijdag 10 december is hét medicijn om de donkere dagen voor kerst door te komen. Want zoals we van Alex gewend zijn, zit ook deze show weer vol met hilarische sketches en muzikale hoogtepunten, maar dan nu helemaal in de kerstsfeer. Zoals: drie koningen die verdacht veel lijken op de Toppers, een clubje ‘woke’ kerstelfen, de Limburgse Mariah Carey en een echte Duitse kerstmarkt. Dus doe jezelf, je familie en je vrienden een plezier en have yourself een Merrie Christmas!

Klaar voor knotsgek kerstvermaak? Bestel snel je kaarten voor ‘een Merrie Christmas’ op vrijdag 10 december.

Foto: Mark Engelen

Nienke Plas: Van de hak op de tak

Nienke Plas, ‘de grappigste vrouw van Nederland’, maakt harde grappen, neemt je mee in het échte leven en schroomt niet om een goed geplaatste krachtterm te gebruiken. Elke maandag upload ze haar Shitty Diary op haar YouTube-kanaal, een grappige vlog over haar dagelijkse leven. Haar handelsmerk? Een Amsterdamse babbel, hilarische expressiviteit en grove humor.

Bestel hier je kaarten voor de voorstelling van Nienke Plas op donderdag 16 december!

Foto: Nienke Plas

Top 2000 Live: Alive and Kicking

Never change a winning team is het motto van Top 2000 Live en ze gaan dit jaar voor een extra feestelijke aflevering. Daar zijn we wel aan toe! Grote hits uit het rock-, pop-, soul, en nederbeat repertoire in een prachtig decor, kippenvel afgewisseld met spontaan meezingen én niet stil kunnen blijven zitten.

Vanzelfsprekend is ook de samenstelling ongewijzigd met ‘Mister Top 2000’ William Kersten, Tjindjara (Voice of Holland finaliste), zanger/gitarist Bas de Groot en de band onder leiding van Jack van de Ven. Is er dan niets nieuws? Natuurlijk. De ruim 50 hits die ze dit jaar zullen spelen! Maak de stem vast los, de borst maar nat en bereid je voor op een heerlijke avond Top 2000 Alive and Kicking op maandag 27 december.

Krijg jij geen genoeg van de Top 2000? Boek dan gauw tickets voor Top 2000 Live!

Schouwburg Concertzaal Tilburg

Louis Bouwmeesterplein 1, 5038 TN Tilburg

Meer informatie

Schouwburg Concertzaal Tilburg

Louis Bouwmeesterplein 1, 5038 TN Tilburg

Meer informatie

Meer in deze categorie

Doen

Ga naar “Dieren aaien, ijsbaan en meer: dit is er deze winter te doen in de binnenstad van Tilburg”

Dieren aaien, ijsbaan en meer: dit is er deze winter te doen in de binnenstad van Tilburg

NIET GEBRUIKEN.
Ga naar “Foute kersttrui en meer: scoor je winterse kleding op deze Tilburgse kilo sale”

Foute kersttrui en meer: scoor je winterse kleding op deze Tilburgse kilo sale

petra used vintage clothing
Ga naar “Proost! Hier in Tilburg vind je een bockbierproeverij”

Proost! Hier in Tilburg vind je een bockbierproeverij

In onze gids

Ga naar “burgerme Tilburg”

burgerme Tilburg

 • Professor Goossenslaan 20a
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Burgerme Tilburg
Ga naar “Gourmet Market Central Station”

Gourmet Market Central Station

 • Burgemeester Stekelenburgplein 208
 • Restaurants en horeca
 • 12:00 - 00:00

Nu geopend

Ga naar “Stapperij De Korenbloem”

Stapperij De Korenbloem

 • Bredaseweg 261
 • Cafés
 • Gesloten
stapperij de korenbloem

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “€ 50,- korting op unieke, meterslange eettafel”

€ 50,- korting op unieke, meterslange eettafel

 • Peerke Gebruikte Meubels
 • Geldig t/m 5 december 2021
Vintage Meubels

Topper

Ga naar “Professionele fotoshoot en minialbum: van €100,- nu €39,95”

Professionele fotoshoot en minialbum: van €100,- nu €39,95

 • Frans Lahaye fotografie
 • Geldig t/m 30 juni 2022
Frans Lahaye

Topper

Ga naar “Bestway Opblaasbare Slaapbank Multi Max Ii € 29,99”

Bestway Opblaasbare Slaapbank Multi Max Ii € 29,99

 • Big Bazar
 • Geldig t/m 5 december 2021
Ga naar “Bestway Opblaasbare Slaapbank Multi Max Ii € 29,99”

Bestway Opblaasbare Slaapbank Multi Max Ii € 29,99

 • Big Bazar
 • Geldig t/m 5 december 2021
Ga naar “Nutella van € 2,98 voor € 2,29”

Nutella van € 2,98 voor € 2,29

 • Aldi
 • Geldig t/m 5 december 2021

Vacatures

Ga naar “Medewerker bediening”

Medewerker bediening

 • SpaPuur
 • Parttime
Werken bij SpaPuur

Topper

Ga naar “Productiemedewerker breien”

Productiemedewerker breien

 • TextielMuseum
 • Parttime
TextielLab

Topper

Ga naar “Horecamedewerker”

Horecamedewerker

 • BackWERK
 • Parttime
BackWERK

Topper

Ga naar “Per direct administratief medewerker (24 – 40 uur) in Tilburg”

Per direct administratief medewerker (24 – 40 uur) in Tilburg

 • Stationsstraat 29
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Leuke kantoorbaan in Tilburg!”

Leuke kantoorbaan in Tilburg!

 • Fonotoon BV
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Open Bedrijven Dag”

Open Bedrijven Dag

 • Werken in de Kempen
 • 29 januari 2022
Open Bedrijven Dag

Topper

Ga naar “Biënnale Brabant”

Biënnale Brabant

 • 11 november 2021
koepelhal
Ga naar “Warandeloop”

Warandeloop

 • 27 november 2021
warandeloop