Marjolein bedenkt wat Tilburgers willen zien: ‘Ik heb ook niet overal verstand van’

Aangeboden door Schouwburg Concertzaal Tilburg

Schouwburg Concertzaal Tilburg
Marjolein Fischer is hoofdprogrammeur bij Schouwburg Concertzaal Tilburg.

Gewapend met een blocnote van theater naar theater om de allernieuwste voorstellingen te ontdekken. Het werk van een theaterprogrammeur lijkt één groot avontuur. Marjolein Fischer is hoofdprogrammeur bij Schouwburg Concertzaal Tilburg en legt uit dat het tóch ietsjes anders zit. Én ze tipt de tofste shows van dit moment!

Sinds twee jaar regelt Marjolein de programmering van Schouwburg Concertzaal Tilburg. Voor de volledigheid: op haar visitekaartje staat ‘Manager Programmering & Events’. Want naast de ‘grote’ voorstellingen is de theater/concertzaal er voor álle Tilburgers. “Van amateurmusici en afstudeerders van de rockacademie tot bedrijven en scholen. Ook die kunnen voor hun evenementen bij ons terecht.”

Gelukkig niet alleen

Toch is Marjolein het leeuwendeel van haar werk bezig met de programmering van het commerciële, culturele aanbod. Als inkoper, zeg maar. Dat doet ze niet alleen. “Gelukkig niet! Daar zou ik echt geen tijd voor hebben. We hebben een team waarmee we de mooiste voorstellingen naar Tilburg halen. Zo is er bijvoorbeeld een muziekprogrammeur, speciaal voor de muziek.”

Netwerk is belangrijk

De tijd dat er één programmeur was, die voor de hele stad bepaalde wat er te zien was, is voorbij. In het werk van Marjolein is juist het opbouwen en onderhouden van contacten belangrijk. “Soms koop je een voorstelling, voordat die überhaupt gemaakt is”, legt ze uit. “Dan moet je wel weten wie de producenten, de regisseur en de acteurs zijn om daar vertrouwen in te hebben.”

Niet overal verstand van

Een andere reden om een goed netwerk te hebben, is voor Marjolein een heel praktische: “Ik heb ook niet overal verstand van. Neem circus, een opkomend theatergenre. Een prachtige totaalspektakel met acrobatiek, dans en livemuziek. Heel mooi, maar ook heel specifiek. Ik werk dan graag samen met de mensen van Festival Circolo, die hebben daar een veel betere kijk op. Zo heb ik ook veel contact met andere festivals en ook met collega’s van de andere grote Brabantse theaters.”

Altijd een Tilburgse gebleven

Veel van die contacten hield Marjolein over aan haar vorige baan. Ook als programmeur, toen voor het bekende Metropole Orkest. “Daar zat ik dus aan de andere kant van de tafel, als een soort verkoper. Ik reisde met het orkest door het hele land en deed ondertussen mijn werk. Werken op afstand is voor mij dus niets nieuws!”

Na haar conservatoriumopleiding in Tilburg studeerde Marjolein economie in Rotterdam en had ze met het Metropole Orkest Hilversum als standplaats. Toch is ze altijd in Tilburg blijven wonen. “Dit is gewoon mijn stad”, zegt ze trots. “Er gebeurt hier heel veel, er bruist veel creativiteit. En ik ben nu weer terug op fietsafstand van mijn werk.”

Terug op het oude nest

Ja, terug, want Marjolein werkte eerder voor Schouwburg Concertzaal Tilburg. “Dat was mijn eerste job, als zakelijk leider van het Magogo Kamerorkest. Dat heb ik vijf jaar gedaan. Toen vloog ik uit en nu land ik weer op het oude nest.”

Plezier komt na het werk

En nu? Theaters afstruinen in het land, op zoek naar bijzondere voorstellingen? “Dat is een geromantiseerd beeld”, nuanceert Marjolein direct. “De afgelopen tijd was dat sowieso erg moeilijk en daar hebben we ook helemaal geen tijd voor. ”

Nee, het grote plezier komt bij Marjolein ná de voorstellingen in Tilburg. “Als ik op een avond door het theater loop, terwijl alle drie de zalen in bedrijf zijn. Dan komt alles bij elkaar komt en zie ik waar mijn werk toe heeft geleid. Dan zie en spreek ik mensen die het naar hun zin hebben en geraakt zijn door een voorstelling. Zo krijg ik eer van mijn werk!.”

Marjolein heeft voor komende tijd nog mooie theatertips voor ons. Welke dat zijn, lees je in onderstaande slides!

Titanic de Musical

Tw10 april 1912. Het grootste en meest luxe passagiersschip ter wereld vertrekt uit de haven van Southampton met bestemming New York. Aan boord 1301 passagiers en 941 bemanningsleden. Onwetend van het lot dat hen wacht. Wat begint als een reis vol toekomstdromen, romantiek en luxe, ontaardt in een strijd met het water. Droom mee met de derdeklaspassagiers over een nieuw leven in Amerika en zie hoe de eersteklaspassagiers zich wentelen in grenzeloze luxe. Maak kennis met reder Ismay die geschiedenis wil schrijven maar kapitein Smith tot wanhoop drijft, en ontwerper Andrews die beseft dat hij een kapitale ontwerpfout maakte. Een meeslepend verhaal over hoop, liefde en ambitie.

Titanic de Musical is zaterdag 12 maart te zien bij Concertzaal Concertzaal Tilburg. Kaarten voor deze musical haal je hier.

Bruce & Wij

Vrienden Art Rooijakkers, Leon Verdonschot, Kluun en Erik van der Bruggen reisden – net als vele andere fans – Bruce Springsteen zo vaak mogelijk achterna. Tot Erik in februari 2020 overleed, en de teksten van Bruce Springsteen en het leven samen vielen.

Aangevoerd door een energieke live band met glansrollen voor Joost Marsman, Dennis Kolen en Stephanie Struijk én een speciale gast, delen Art, Leon en Kluun het verhaal over hun band met Bruce, en met elkaar vía Bruce. Een avond over vriendschap, liefde en Bruce. In verhalen, en uiteraard in muziek, heel veel muziek van Springsteen, die de soundtrack van vele levens schreef. Zoals die van deze drie mannen uit Limburg en Brabant, 6000 kilometer van New Jersey.

Bruce & Wij is woensdag 23 maart te zien in Tilburg. Liefhebbers van Bruce Springsteen bestellen snel hun kaarten hier!

Ashton Brothers

Na het grote succes van de extravagante show Ashtonia, waren de Ashton Brother nét begonnen met het maken van een gloednieuwe show toen de coronacrisis de voorbereidingen abrupt tot stilstand liet komen. Maar blijven zitten en afwachten zit nu eenmaal niet in het Ashton-DNA. Flexibel meebewegend met het kleine beetje ruimte dat de coronamaatregelen ze bood, ontwikkelden ze een nieuw theaterconcept: A Medicine Show. Een compleet avondje uit met een bonte mix van muziek, acrobatiek en regelrechte tovenarij.

A Medicine Show is gebaseerd op een oudere voorstelling: Charlatans, a medicine show. Hiermee hadden de Ashton Brothers twaalf jaar geleden enorm veel succes. In binnen- en buitenland was de show geliefd en uitverkocht. De oude acts zijn weer afgestoft, de parels weer gepolijst en nu kunnen ze weer voor een publiek worden vertoond. Rebels, onverschrokken, muzikaal en hilarisch. Een ongeëvenaard medicijn tegen de misère.

Kaarten voor de show van de Ashton Brothers op zaterdag 23 april boek je hier.

De Grote Efteling Koekoek Show (8+)

Duimpjes omhoog, want we zijn uitgenodigd door de directeur van de Efteling! Dat gebeurt natuurlijk niet iedere dag, maar wij hebben geluk. Hij is er zelf nog niet, maar we zien al wel iets bijzonders op het toneel. We zien knoppen, hendels, een koekoeksklok, schermen met live beelden van alle loopings, de muntopbrengst van Ezeltje Strekje maar ook een grote rode knop. Ineens verschijnt de directeur op één van de schermen. Hij zal van alles vertellen, maarre… nergens aankomen!

Natuurlijk moeten we braaf blijven zitten, maar we gaan toch maar eens op onderzoek uit. Waar is die grote rode knop eigenlijk voor? We rollen van het een in het andere! Gaat dat wel goed komen? Houd jij van een goeie grap, ga je graag de strijd aan en ben jij altijd klaar voor een spannend experiment? Kom dan nu naar de nieuwste interactieve theatershow van de Efteling. Je bent wel koekoek als je niet komt!

Bestel hier je kaarten voor de Grote Efteling Koekoek Show op zaterdag 21 mei.

Schouwburg Concertzaal Tilburg

4,5
(1,6k)

Louis Bouwmeesterplein 1, 5038 TN Tilburg

Meer informatie

Schouwburg Concertzaal Tilburg

4,5
(1,6k)

Louis Bouwmeesterplein 1, 5038 TN Tilburg

Meer informatie

Meer in deze categorie

Doen

Ga naar “Kerstmarkten en meer! 5 x doen dit weekend in Tilburg”

Kerstmarkten en meer! 5 x doen dit weekend in Tilburg

Ga naar “Pathé Tilburg Centrum is verbouwd: dit is er nieuw”

Pathé Tilburg Centrum is verbouwd: dit is er nieuw

Aangeboden door Pathé

Ga naar “Knallen: hier in Tilburg ga je uit tijdens oud en nieuw”

Knallen: hier in Tilburg ga je uit tijdens oud en nieuw

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “True Spirit gebreide tuniek** € 14,99”

True Spirit gebreide tuniek** € 14,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Lamswollen sloffen vanaf € 22,99”

Lamswollen sloffen vanaf € 22,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “True Spirit trui** € 9,99”

True Spirit trui** € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Efteling assortiment** vanaf € 2,99”

Efteling assortiment** vanaf € 2,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “LOGISTIEK MEDEWERKER BIJ DECATHLON”

LOGISTIEK MEDEWERKER BIJ DECATHLON

 • Decathlon Netherlands BV
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Parttime magazijnmedewerker”

Parttime magazijnmedewerker

 • Tempo-Team
 • Parttime
Ga naar “CV Monteur Service Onderhoud | Werktuigkunde | 2.100 – 3.200”

CV Monteur Service Onderhoud | Werktuigkunde | 2.100 – 3.200

 • WR.nl Solliciteren
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Onderhoudsschilder Tilburg”

Onderhoudsschilder Tilburg

 • Covebo Uitzendgroep
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Enthousiaste PMO-er gezocht in Tilburg!”

Enthousiaste PMO-er gezocht in Tilburg!

 • Wyzer
 • Fulltime/Parttime