Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Lekker naar buiten: 7 x de mooiste wandelingen door Brabant

Door Rowie van der Vliet 28 juni 2020

Wandelen is helemaal hot! Naast dat het goed is voor je gezondheid, kun je door een tocht met de benenwagen allerlei bijzondere plekken ontdekken. Wij tippen zeven wandelingen in ons mooie Brabant. Wandelschoenen aan, flesje water mee en gaan met die banaan!

Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

Oude Warande en Wandelbos in Tilburg (ongeveer 10 km)

Foto: indebuurt Tilburg

Verken de Tilburgse bossen met een mooie wandeltocht door de Oude Warande en het Wandelbos. Tussen Tilburg-West en de Reeshof vind je een van de weinige sterrenbossen van Nederland. Vergeet niet goed om je heen te kijken. Misschien spot je zelfs een Siberische grondeekhoorn. Het verhaal gaat dat dit nog altijd nakomelingen zijn van dieren die ooit in de oude dierentuin in de buurt woonden. Toen ze moesten verhuizen naar een andere dierentuin ontsnapten ze.

Startpunt is bij de campus van Tilburg University. Stop eventueel bij het pleintje aan de Wandelboslaan voor een ijsje. Vervolg de route richting de Reeshofdijk en verken het Wandelbos.

Laarzenpad in Breda (ongeveer 5 km)

laarzenpad breda
Foto: Nathalie Daalderop

Op slechts vijf minuten fietsen van het centrum van Breda vind je het Laarzenpad. Het is voor een deel vogelbroedgebied, dus honden moeten in deze tijd van het jaar aan de lijn. Langs de Aa of Weerijs vind je een aantal vlonders om te relaxen of te picknicken. Verder kom je langs uitgestrekte weilanden, plassen met vogels en brulkikkers, wilde grazers, doorkijkjes en mooie paden.

Startpunt is aan de Graaf Engelbertlaan, bij het houten hek tegenover de woontorens. Er is geen horeca op de route, dus neem je eigen flesje water mee. 

Rondje Helmond (ongeveer 45 km)

Foto: indebuurt Helmond

Staat meedoen aan de Nijmeegse Vierdaagse op je bucketlist en wil je jezelf op de proef stellen? Wandel dan eens het rondje Helmond van 45 km. Ja: het is misschien pittig voor de ongeoefende wandelaar, maar tijdens deze route ontdek je pas écht hoe mooi Helmond is. Je loopt onder andere door prachtige natuurgebieden, de wijk Brandevoort met de bijzondere architectuur en onderweg kun je nog een verfrissende duik nemen bij recreatieplas Berkendonk.

Je kunt op elk punt van de route starten en volgt vervolgens simpelweg de bordjes. Kan niet missen! Bekijk de route op rondjehelmond.nl.

Stadswandeling in Eindhoven (ongeveer 10 km)

Foto: Jasper Scheffers

Deze route begint aan de rand van de Genneper Parken. Via het park loop je door het Stadswandelpark met het Philips Observatorium en haar dertig sculpturen die in 1982 ter ere van het 750-jarig bestaan van Eindhoven zijn geplaatst. Via Oud-Stratum loop je weer terug naar het Dommeldal. De route is 10,53 km lang, dat is ongeveer twee uur lopen.

Kijk hier voor de volledige routebeschrijving.

Bruggenroute in De Moerputten in Den Bosch (ongeveer 5 km)

Foto: ANP

Wissel cultuur en natuur af in Den Bosch en wandel de Bruggenroute in natuurgebied De Moerputten. Het ene moment loop je via een vlonderpad over het moeras, het volgende moment ben je bij de bekende Moerputtenbrug: een voormalige spoorbrug van ruim vijfhonderd meter lang. Het natuurgebied is een van de weinige plekken in Nederland waar het pimpernelblauwtje leeft. Dit is een vlinder die voorheen uitgestorven was in Nederland, maar terug in het land is vanwege de bijzondere planten die in De Moerputten groeien. 

De Vierde Bergboezem in Breda (ongeveer 6 km)

vierde bergboezem breda
Foto: Nathalie Daalderop

Deze wandeling van ongeveer 6 km gaat door het noorden van Breda. Hier heersen rust en ruimte, want je loopt door uitgestrekte graslanden en moerassen. Daarnaast ga je ook een stuk langs de Mark. Iets dat je ook veel gaat zien tijdens deze wandeling zijn vogels én koeien.

Startpunt is bij de Asterdhoeve, Rietdijk 6. De nieuwe eigenaar heeft de voormalige Texashoeve omgetoverd tot een hippe zaak met grote terrassen, een speeltuin en een jeu-de-boulesbaan. Veel plezier!

Blote Voetenpad in Bergen op Zoom (ongeveer 2,5 km)

Foto: Jurgen Kwisthout

Wanneer je werkdag erop zit en je thuiskomt, is de kans groot dat je je knellende schoenen uitschopt. Waarom zou je dat ook niet gewoon in het bos van Bergen op Zoom doen? Bij het Blote Voetenpad aan de Balsedreef kan dat. Laat je voeten kennismaken met het bosgevoel en loop over brede boomstammen, grote keien of de zachte bosgrond. Ervaar Landgoed Lievensberg met je voeten en leer de natuur op een totaal andere manier kennen.

Lees ook:

De beste wandelplekken volgens Tilburgse locals

In deze tijd is het heel fijn om even in je eentje of met je partner een wandeling te maken. We vroe...

De Vierdaagse lopen rond Tilburg: zo doe je dat

Als wandelfan heb je vast (net als wij) een traantje weggepinkt toen je hoorde dat de Nijmeegse Vier...
Caroline Verhagen

Leuk volgens local Caroline: ‘In het Wandelbos kun je echt je eigen ding doen’

Wie in Tilburg woont, kent de leukste plekken van de stad. Precies de plaatsen die ons trots op Tilb...
Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Doen Getipt

adv.