Indrukwekkende films en volop gezelligheid: dit filmfestival in Cinecitta wil je niet missen

Aangeboden door Cinecitta

Filmfestival Tilburg Cinecitta 013 CIFF
Foto: Jules van Iperen

Filmliefhebbers opgelet! Van woensdag 26 tot en met zondag 30 oktober kun je in Cinecitta zeventien prachtige films bewonderen. Maar het 013 Cinecitta International Film Festival (013 CIFF) draait niet alléén om kijken naar het witte doek. Juist de gezelligheid eromheen, de leuke evenementen en het nakletsen met (internationale) regisseurs maken dit intieme Tilburgse filmfestival zo geliefd.

Organisator Jasper vertelt: “De afgelopen jaren hebben we onszelf een beetje moeten inhouden door corona. Dit jaar kunnen we gelukkig weer volle bak uitpakken, dus wordt het extra feestelijk. Zo organiseren we op zaterdag een ‘dine-in cinema‘. Je kijkt dan de film The In-Laws terwijl je een hoofdgerecht geserveerd krijgt.”

Films zelf naar Nederland halen

“Het viel ons op dat er heel veel films waren die op verschillende festivals over de hele wereld enthousiast werden ontvangen, maar vervolgens niet werden vertoond in Nederland. Omdat zo’n film dan bijvoorbeeld ’te lang’ is, of omdat er te weinig bekende acteurs in zitten of het van een onbekende maker is. Dat vonden we zonde, en we besloten deze films gewoon zelf naar Nederland te halen. In 2019 was de eerste editie van 013 CIFF, met dertien films. Tijdens deze vierde editie hebben we zelfs zeventien films.”

Lees verder onder de video >

Nederlandse ondertiteling (en da’s bijzonder)

Wat bijzonder is, is dat de films dit jaar voor het eerst in het Nederlands ondertiteld zijn. Jasper: “De festivalkopieën van de films die we ontvangen, zijn altijd in het Engels ondertiteld. De afgelopen jaren zagen we dat dat voor sommige mensen toch een drempel vormt. Daarom ondertitelen we ze dit jaar zelf. Een Chinese film kijkt nou eenmaal net iets makkelijker met Nederlandse ondertiteling dan met Engelse. Maar omdat er ook veel expats en internationale studenten op 013 CIFF afkomen, vertonen we de Nederlandse en de Engelse versie tegelijk, in verschillende zalen. Zo kun je na afloop alsnog met elkaar napraten.”

Staande ovatie van tien minuten

“We zijn heel trots op onze openingsfilm dit jaar: Close. Die heeft de Grand Prix gewonnen op het filmfestival in Cannes. Ik heb ‘m daar zelf gezien: een schitterende film die een staande ovatie van tien minuten kreeg. Close gaat over twee jongens van dertien die ontzettend close zijn. Na een vervelende ervaring op het schoolplein, neemt de een een beetje afstand van de ander. Het is een vrij triest verhaal, maar zo ontroerend in beeld gebracht en cinematografisch zó mooi neergezet. Een ontzettend mooie film, echt een eyeopener. Deze komt wél in de Nederlandse bioscopen, maar later pas. Je ziet ‘m voor het eerst bij ons, tijdens de openingsavond op 26 oktober, en de co-scenarist is ook aanwezig.”

Lees verder onder de foto’s >

Napraten met de makers

Dit zijn niet de enige filmmakers die naar Tilburg komen voor 013 CIFF. Tijdens het festival kun je onder andere Griekse, Iraanse en Roemeense filmmakers ontmoeten. Ze zijn aanwezig bij hun eigen voorstelling en tijdens een nagesprek met het publiek vertellen ze meer over het maakproces van de film. Hoe bepaalde anekdotes of momenten uit het leven van de makers in de film terecht zijn gekomen, bijvoorbeeld. Je kunt zelf ook vragen aan ze stellen. Heel leuk, want zo gaat de film nog meer leven.

Kleinschalig en intiem

Jasper: “We noemen onszelf een ‘boutique-filmfestival’. Veel filmfestivals hebben inmiddels diverse locaties en zijn zo groot gegroeid dat de sfeer en gezelligheid een beetje ontbreken. Wij zijn nog dat kleinere festival, zoals het vroeger was. Alles vindt plaats in de zes zalen van Cinecitta, en natuurlijk kun je in ons restaurant gezellig napraten en de regisseurs ontmoeten. Die zitten niet op een of ander VIP-podium, maar zijn heel benaderbaar. Hartstikke interessant voor jonge Brabantse filmmakers, en ook andere bezoekers vinden dat zo leuk aan 013 CIFF: dat het allemaal zo intiem is.”

Bekijk het complete programma van Cinecitta Film Festival 2022 en volg het festival op Facebook en Instagram. Ben je van plan om je agenda van 26 tot en met 30 oktober te blokken en zo veel mogelijk films te gaan zien? Dan is het slim om een passe-partout te kopen. Daarmee kun je voor 75 euro onbeperkt naar alle films en evenementen van 013 CIFF.

Cinecitta

4,5
(630)

Willem II straat 29, 5038 BA Tilburg

Nu geopend

Meer informatie

Cinecitta

4,5
(630)

Willem II straat 29, 5038 BA Tilburg

Nu geopend

Meer informatie

Meer in deze categorie

Doen

Ga naar “Pathé Tilburg Centrum is verbouwd: dit is er nieuw”

Pathé Tilburg Centrum is verbouwd: dit is er nieuw

Aangeboden door Pathé

Ga naar “Knallen: hier in Tilburg ga je uit tijdens oud en nieuw”

Knallen: hier in Tilburg ga je uit tijdens oud en nieuw

Ga naar “Lichtjes, kampvuur en meer: bezoek deze wintermarkt bij het oude Ut Rooie Bietje”

Lichtjes, kampvuur en meer: bezoek deze wintermarkt bij het oude Ut Rooie Bietje

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “True Spirit gebreide tuniek** € 14,99”

True Spirit gebreide tuniek** € 14,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Lamswollen sloffen vanaf € 22,99”

Lamswollen sloffen vanaf € 22,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “True Spirit trui** € 9,99”

True Spirit trui** € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Efteling assortiment** vanaf € 2,99”

Efteling assortiment** vanaf € 2,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “LOGISTIEK MEDEWERKER BIJ DECATHLON”

LOGISTIEK MEDEWERKER BIJ DECATHLON

 • Decathlon Netherlands BV
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Parttime magazijnmedewerker”

Parttime magazijnmedewerker

 • Tempo-Team
 • Parttime
Ga naar “CV Monteur Service Onderhoud | Werktuigkunde | 2.100 – 3.200”

CV Monteur Service Onderhoud | Werktuigkunde | 2.100 – 3.200

 • WR.nl Solliciteren
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Onderhoudsschilder Tilburg”

Onderhoudsschilder Tilburg

 • Covebo Uitzendgroep
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Medewerker horeca Tilburg”

Medewerker horeca Tilburg

 • Tempo-Team
 • Parttime