Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wij luisterden naar doodenge verhalen tijdens de Ghost Tours Tilburg ?

Door Rowie van der Vliet 3 oktober 2017

Marietje Kessels, wie kent haar niet? Tijdens de Ghost Tours Tilburg komen we erachter dat de stad nog meer angstaanjagende waargebeurde verhalen heeft. Met lood in haar schoenen loopt Rowie mee tijdens de doodenge stadswandeling.

Een vrouw met een lange rok en fluwelen capuchon loopt voorop. In haar hand houdt ze een rode lantaarn. Als ze zich abrupt omdraait, steken haar grijze huid en donkere lippen fel af tegen de kleurrijke uitgaansnacht. “Kom maar dichterbij”, beveelt ze de enkele stervelingen die zich rond haar durven te begeven. Wanneer ze begint te vertellen, hangt de groep aan haar lippen. Of ze nu uit de doeken doet voor welk café op de Heuvel vroeger een galg stond of vertelt over het noodlot van de eerste vrouwelijke leerlinge aan de Hogereburgerschool van Tilburg en de stoffelijke resten van Willem II.

Ghost Tours Tilburg
Foto: indebuurt

Drukke uitgaansavond

Bij de verzamelplaats begraafplaats ’t Heike klinkt een keiharde carnavalskraker uit het café tegenover. Later op de avond passeren we een groep die zit te chillen dichtbij het Paleis-Raadhuis. Met een mobiel met speaker en moderne muziek. En dan hebben we het nog niet gehad over de joelende dronkenlappen op scooters. Tja, het is een drukke en gemoedelijke uitgaansavond. De groep hoort de drukte, maar zelfs dat kan ze niet weerhouden om te luisteren naar de spookverhalen van de stad.

Betoverende vertelstem

De vertelstem van de dame in haar gothicjurk betovert. De drukte van de stad verdwijnt naar de achtergrond wanneer zij haar mond opent. Tijdens haar verhalen weet ze de emoties van het noodlot van de geesten zo over te brengen dat het lijkt alsof ze het zelf heeft meegemaakt. Zo schreeuwt ze om tante Agaat in een door lantaarns verlichtte Heuvelstraat of aait ze liefkozend over het beeld van het schrijvertje. De drukte van de stad lijkt haar nog het minst te bekoren. Uit de rode lantaarn klinkt niet alleen melancholische muziek, gecomponeerd door Erik Timmermans, maar horen we ook voetstappen en schreeuwen. Wanneer de verhalen er om vragen, weet de vrouw de woorden zo te timen dat de geluidseffecten op precies het juiste moment komen. Wat knap van haar!

Ghost Tours Tilburg
Foto: indebuurt

Spoken bestaan niet, toch?

Of je nu gelooft in spoken of niet, Ghost Tours Tilburg maakt openluchttheater van een stadswandeling. Dat we te maken hebben met een echte verhalenverteller is duidelijk, maar ook dat de verhalen zeker op waarheid berust zijn. De duistere geschiedenis van Tilburg wordt aan het licht gebracht door research uit het archief. Er is zelfs een archeoloog ingeschakeld die met behulp van recente luchtfoto’s en een kaart van Tilburg de locatie van de oude galg wist te achterhalen. Herkenbare elementen worden uitgebreid met weinig bekende informatie in de verhalen die geschreven zijn door Anne Timmermans. Liefhebbers van verhalen en geschiedenis kunnen allebei hun hart ophalen met de tour. Als luisteraar wil je soms binnenkijken in de huizen en plaatsen waar de tour gehouden wordt. Je krijgt de drang om rond te lopen op de plaatsen van het delict en zelf een kijkje te nemen. Al is het misschien maar goed dat, dat niet gebeurd uit veiligheidsredenen. Maar spoken bestaan niet, toch?

Ghost Tours Tilburg
Foto: indebuurt

Jouw moed tonen

Op vrijdagen en zaterdagen van oktober tot en met maart kun je zelf jouw moed tonen tijdens de Ghost Tours Tilburg. Enkele data zijn al uitverkocht, maar gelukkig zijn er op andere dagen nog genoeg plekken over. Reserveren kan hier. Zelfs tijdens slecht weer gaat de tour gewoon door. Afmelden kan tot één dag van tevoren, anders betaal je gewoon de kosten van een ticket. Voor de tour betaal je €15,- per persoon, maar op de Facebookpagina is er altijd wel een kortingscode te vinden. Kinderen vanaf 12 jaar mogen meelopen, maar doordat er ook martelingen worden aangehaald is het aan jou als ouder om te beslissen of je kind dat aan kan. De tours starten om 20.30 bij begraafplaats ’t Heike en eindigen bij de Willem II passage in de Spoorzone om 22.15.


Meer over Ghost Tours Tilburg ontdekken?

Ghost Tours Tilburg entertainment

Vandaag gesloten

Bredaseweg 45, Tilburg

Bekijk meer:entertainment

Meer over

Doen

adv.